Svanberg har tappat taget

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

23 november 2007. Hösten har varit svår för Ericssons vd Carl-Henric Svanberg, och den senaste veckan har inte utgjort något undantag.

Ända sedan Svanberg för drygt en månad sedan tvingades till en sen vinstvarning har förtroendet för företaget och dess ledning varit i gungning. Veckans besked om fortsatta problem har förstärkt bilden.

Undersöks nu

I?går beslutade börsen dessutom att undersöka om Ericsson brutit mot reglerna för information. Uppgifter som påverkar kursen ska inte lämnas på möten med utvalda investerare, där små aktieägare är utestängda.

Att skjuta över kostnader på underleverantörer?–?i?går meddelade Ericsson att de tänker vänta 90 dagar med att betala sina räkningar?–?stillar knappast oron.

Det ser ut som om Ericsson-ledningen tappat greppet.

Nu räcker han inte till

Svanberg fick jobbet som chef för sin förmåga att kommunicera, främst med aktiemarknaden. Så länge kurvorna pekat åt rätt håll har det fungerat.

När marknaden och marginalerna krymper räcker det däremot inte. Dagens svårigheter kan inte pratas bort.

I åratal har våra viktigaste företag nästan bara beskrivits som föremål för olika placeringar. Resultat har mätts i kursrörelser på både börsen och i förtroende bland de olika spekulanterna. Kvartalsrapporter har fått mycket större tyngd än företagets långsiktiga utveckling.

Ett tecken

Det som nu händer ser ut som ett tecken på att också ledningen tappat kontakten med grunden för företaget, produktionen och försäljningen.

Och då förlorar också placerarna sitt förtroende.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.