De rödgröna säger sig kunna bättre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KARLSTAD. Det verkar som temat för årets valrörelse skulle vara klart. Snabbtåg, vallokomotiv och en gammal järnvägare som vill bli minister. Och politiska turnéer längst rälsen. I går var det ­Maria Wetterstrands, Lars Ohlys, Peter Erikssons och Mona Sahlins tur att åka tåg genom det västsvenska industrilandskapet, från Göteborg och SKF till gjuteriet Heavycast i Karlstad.

Tågresor ger bra bilder. Gårdagens turné handlade dock främst om att skapa en annan bild av svensk industri. Det kan behövas.

Statsministern och näringsministern har gjort vad de kunnat för att sänka tron på industrins framtid.

Heavycast i Karlstad har rötterna i produktion för pappersindustrin. Den verksamheten finns kvar, men sedan några år har utvecklingen koncentrerats till en ny och växande bransch – vindkraften. Där finns också SKF, för övrigt.

I Karlstad gjuts gigantiska nav till vindkraftverk.

Utländska kunder som varit och tittat på gjuteriet klassar det som ett av de bästa i Europa, och yrkesstoltheten går inte att ta miste på.

– Vi lever på vår kompetens, och på att vi kan leverera i tid säger Thord Back som ser på när politikerna och journalisterna drar genom verkstaden.

Det handlar om tiotals ton av smält metall. Under besöket gjuts två vindkraftsnav. Metallen, 9,5 ton, håller en temperatur på 1 350 grader. Det måste vara precis rätt om gjutningen ska lyckas.

Det glöder och gnistrar. De som arbetar närmast metallen har rymdliknande skyddsdräkter. Få saker skapar vackrare bilder än smält metall.

När Maud Olofsson på stående fot föreslog de Saabanställda i Trollhättan att de skulle bygga vindkraftverk förolämpade hon inte bara kunnandet bland bilarbetarna, hon skrev samtidigt ner värdet på den kunskap som finns hos de företag som faktiskt bygger vindkraft.

Heavycasts vd, Johan Ortfeldt, ursäktar sig en smula innan han kritiserar politiker för bristande intresse i den svenska verkstadsindustrin. Det hade han inte behövt göra. Han säger precis vad oppositionen vill höra.

Regeringens misslyckande i näringspolitiken är ett av de tyngsta argumenten för ett regeringsskifte. De rödgröna säger sig kunna bättre, med samverkan och satsningar på kompetens, utbildning och forskning.

Det kommer att behövas.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.