Ledare

Det är inte alls bra, Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

berömmer sig själv Regeringen berömmer sig själva över hur de hanterat den ekonomiska krisen – samtidigt fortsätter klyftorna mellan de som har ett jobb och de som är arbetslösa.
berömmer sig själv Regeringen berömmer sig själva över hur de hanterat den ekonomiska krisen – samtidigt fortsätter klyftorna mellan de som har ett jobb och de som är arbetslösa.

LEDARE

12 AUGUSTI 2010. Arbetslösheten

Varje regering som inte förnyar sig riskerar att börja tro på sin egen propaganda. Fredrik Reinfeldt förnyade en gång i tiden Moderaterna. Han borde veta hur man gör.

För det första: definiera ett antal nya och påträngande politiska uppgifter. För det andra: formulera en uppsättning idéer om hur de ska genomföras. För det tredje: uppbåda politisk vilja att förändras.

”Allt är bra”

I stället går regeringen till val på att allt är bra. Det enda samhällsproblem som finns är oppositionen. Det enda som kan hota ekonomin är att vi åter får en a-kassa värd namnet. ”Bidrag”, kallar de det för. Fortfarande. Exakt samma budskap som för fyra år sedan. Mot detta står vad de kallar för ”jobb”. Egentligen menar de ”jobbskatteavdrag”. Alltså skattesänkningar. Och de har inte skapat särskilt många jobb. De nya jobben kom i högkonjunkturen och försvann med lågkonjunkturen. Precis som de brukar. Utanförskapet har däremot ökat. Precis som socialbidragen.

Inte så enkelt

Regeringens jobbpolitik bygger på att klyftorna mellan de som har och inte har ett jobb ska öka. Om du vet att din ekonomi går åt skogen ifall du förlorar jobbet och om du vet att din skatt sänks när du arbetar, då kommer du att få ett jobb. Helt enkelt eftersom det då ligger i ditt egenintresse. Det har visat sig inte vara så enkelt.

Socialdemokraterna påpekade i DN i går att antalet långtidsarbetslösa i Sverige är 140 000. Hur de ska bli hjälpta av det som regeringen kallar ”jobb-

politik” – alltså att a-kassan är sämre och att de som har ett jobb har fått sänkt skatt – det är oklart. Socialdemokraternas satsning på kompetenslyft, infrastruktur, gröna jobb, riskkapitalfond för nyföretagande och sänkta arbetsgivar-avgifter för småföretagare är mer trovärdig. Men inte tillräcklig.

Ingen har svaret

Hur arbetslösheten har bitit sig fast sedan mitten av nittiotalet är ett av de intellektuellt svåraste problemen i svensk politik. Ingen har svaret. Men regeringen vågar inte ens ställa frågan. De verkar tro att arbetslöshet skapas av a-kassan.

Regeringen berömmer sig för hur de har hanterat den ekonomiska krisen. Det är anmärkningsvärt. Inte bara för att arbetslösheten är 9,5 procent. Det är anmärkningsvärt för att ekonomiska kriser inte ska bäras av de svagaste i samhället.

Fattigdomen i Sverige fortsätter öka. Sjuka människor kastas ur skyddsnäten. Samtidigt har skatten sänkts med 100 miljarder. Jobb försvinner i välfärden.

Det hade inte behövt vara så här.

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!