Mejla

Ingvar Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Farlig moderat symbolpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att ersätta permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga är tom signalpolitik
Foto: TT
Att ersätta permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga är tom signalpolitik

Sverigedemokraternas framgångar har uppenbarligen gjort partistrateger i alla partier mer eller mindre skräckslagna, och skräck är sällan en bra stämning när man står inför politiska vägval.

I dag deklarerar Moderaterna att partiet inte längre vill att flyktingar från till exempel Syrien ska beviljas permanenta uppehållstillstånd. Partiet är dock inte först på bollen. Både Folkpartiet och Kristdemokraterna har under vintern lanserat liknande förslag.

Underlättar inte

I verkligheten är det förstås ingen som egentligen tror att tillfälliga uppehållstillstånd kommer att underlätta integrationen och flyktingarnas etablering i det svenska samhället eller på den svenska arbetsmarknaden. De som kan något om den saken varnar i stället för motsatsen.

Ytterligare osäkerhet och nya byråkratiska steg kommer att göra integrationen ännu svårare än i dag. Det blir den praktiska konsekvensen om dagens moderatförslag skulle genomföras.

Politisk kan konsekvenserna bli än mer långtgående.

Det är inte heller så att Kinberg Batra, Busch Thor eller Björklund förutspår en snar fred i Syrien. Dagens flyktingar kommer att bli kvar i Sverige länge, och det vet de borgerliga partiledarna.

En signal utan innehåll

Att föreslå tillfälliga uppehållstillstånd har blivit sättet att säga det man tror att väljarna vill höra, att asylpolitiken blivit en alltför stor börda för Sverige. En signal utan praktiskt innehåll, som ändå ska visa att Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna lyssnat och förstått.

Förmodligen hoppas man att Sverigedemokraternas väljare ska uppfatta signalen, och det kommer man säkert att göra. Men kanske inte på det sätt allianspolitikerna har tänkt sig.

Sverigedemokraternas partiledning har redan tolkat den borgerliga symbolpolitiken som en bekräftelse på att partiet hela tiden haft rätt. Invandringen är Sveriges stora problem, och med sverigedemokratiska ögon erkänner nu tre av fyra borgerliga partier den saken.

Det är svårt att förstå varför det skulle få väljarna att överge Jimmie Åkesson.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: