ÅSIKT

KD vill ge vården rätt att välja bort

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JERKER IVARSSON
Ärvda kompisar. Det lär bli allt stelare mellan allianspartierna.

avDaniel Swedin

LEDARE

I dag mötte Kristdemokraternas nya ledare - Ebba Busch Thor - sina partiledarkollegor i Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna för första gången.

Det såg nästan lika stelt ut som i den sensationellt krystade videon som spreds på nätet i helgen, och det kan man ju kanske begripa.  Ingen var partiledare när den borgerliga partikoalitionen Alliansen bildades för över 10 år sedan. Ingen har valt det här sällskapet. De har ärvt sina kompisar och här står de nu.

Abortmotståndare

Stelare lär det väl bli.

– Det är inte rimligt. Sjukvården har uppgifter i lagstiftningen att även kunna utföra aborter under vissa kriterier och förutsättningar.

Så löd FP-ledaren Jan Björklunds dom när han i går fick frågor om att Ebba Busch Thor och KD nu höjer tonläget om så kallad "samvetsfrihet".

Det handlar om aborträtten.

I Europakonventionen och FN-deklarationen slår man fast att "var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet". Det där har abortmotståndare som står nära KD tolkat som att vårdpersonalens religiösa övertygelse eller personliga moral ska få styra över vården - och aborträtten.

Inspirationen är hämtad från europeiska länder där olika sorters samvetsklausuler inom vården är inskrivna i lagen. Det har fått effekt. I Italien, till exempel, vägrar 7 av 10 gynekologer att utföra aborter med hänvisning till sin "samvetsfrihet".

Godtycke i vården

Vårdvägran kan vi kalla det.

En italiensk kvinna som vill avbryta en oönskad graviditet tvingas alltså ge sig ut och leta efter en vårdinrättning där man faktiskt tas emot.

Även om Sverige inte är det katolska Italien så skulle så kallad samvetsfrihet ändå öppna får ett godtycke som vi inte kan tolerera i vården.

Ingen har tvingat en barnmorska eller en läkare att bli just barnmorska eller läkare, och vi kan inte ha ett sjukvårdssystem där personal av privatmoraliska skäl nekar ­patienter vård. Ska vårdpersonal som är emot blodtransfusioner kunna neka sådant vid akuta operationer? Ska de kunna vägra ett lesbiskt par assisterad befruktning?

"Slag i ansiktet"

"Jag träffar ofta kvinnor som vill hemlighålla det de går igenom och som ber oss ljuga för anhöriga om anledningen till deras abort. Varje ifrågasättande, varje skuldbeläggande är ett slag i ansiktet på någon som redan ligger ner. Det gör det ännu viktigare för mig att stötta dessa kvinnor", har kvinnokliniksjuksköterskan Helena Bergman skrivit i en text på SVT Opinion.

Den attityden tycks vara den dominerande i svensk vård. Det är bra.

I mötet med läkare och sköterskor ska ingen behöva vara orolig för att man kanske blir bortvald som patient.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM