Mejla

Fredrik Virtanen

Trump som kandidat – en katastrof för partiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump.
Foto: AP
Donald Trump.

Den hatspridande vettvillingen Donald Trump är grövre, ärligare och öppnare, en verbalt skamlös högerpopulist. ”Trump är vad som händer när ett kommentarsfält försöker bli president”, som en amerikan skrev i en tiotusenfaldigt delad tweet.

Miljonärskandidaten förkroppsligar den högerpopulistiska trend vi länge sett i Europa och som växer sig allt starkare i takt med att de gamla partierna anpassar sig i stället för att värna sin ideologi. Det leder till att väljarna stannar kvar i hatpartiet, varför välja kopior när det finns ett original vars politik godkänts av etablissemanget?

Det brukar sluta med att högerpopulistiska, fascistiska eller rasistiska partier får makt via allianser med den traditionella borgerligheten.

I USA funkar det inte så. Där är det vinna eller försvinna.

Tvåpartisystemet gör att detta högerinbördeskrig måste pågå inom ett enda parti. Och för Republikanerna är det akut läge eftersom tiden rinner ifrån dem. USA:s demografi förändras till partiets nackdel för varje presidentcykel.

Grundkonflikten där, liksom här, är skränig kabel-tv-populism och nationalism mot sansade ideologer och statsmannamässighet. Kärnfrågan är immigranter – att bygga murar eller se invandringen som en ekonomisk motor som USA alltid gjort.

De två sidorna har stridit länge inom Grand old party men när Trump dök upp som den extreme men skicklige gubben i lådan togs konflikten till en kritisk nivå. Han är som en parodi på en antiintellektuell Sarah Palinrepublikan, en antites till ett klokt proffs som John McCain eller en sansad Jeb Bush.

Murbyggare. Anti-etablissemang. Islamofob. Och han leder stort – ännu. Anständiga republikaner läser opinionsundersökningarna och gråter.

Andelen högerväljare som vill ha en president som skränar om att mexikaner är kriminella våldtäktsmän och som vill neka muslimer inträde i USA och som förolämpar judar kan mot alla odds räcka till en nominering, men mot Demokraternas sannolika kandidat Hillary Clinton skulle han vara chanslös.

Det vita, konservativa landsortsamerika som Trump talar till är det gamla Amerika. Få latinos, få unga, få svarta, få muslimer och få kvinnor skulle rösta på Trump – tvärtom alienerar han just de grupper republikanerna behöver vinna tillbaka för att inte dö med det gamla Amerika. Trumps vidriga uttalanden skrämmer även vanliga hyggliga cowboys till Demokraterna eller till röstskolk.

Trump lär förlora varenda svingstat som Barack Obama tog senast: Colorado, Florida, Iowa, Nevada, Ohio, Virginia, Wisconsin. Han lär förlora Texas också. Var kan han vinna? Hans förluster lär smitta av sig på kongressvalet, där det gamla Amerika normalt stått sig starkare, vilket gör att republikanerna även tappar makten i representanthuset.

Och efter att Clinton haft makten i fyra år, eller åtta mer troligt, har demografin i USA förändrats ännu mer till republikanernas nackdel.

Trump som Republikanernas presidentkandidat är en vämjelig tanke för alla oss som älskar frihetens, öppenhetens och demokratins USA. Det är inte troligt att han når dit.

Det positiva vore att han skulle lägga sitt parti i ruiner i åratal.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN