Mejla

Ingvar Persson

I näringslivet går vinst före moral

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vinstfesten i välfärden ser ut att fortsätta.
Foto: COLOURBOX
Vinstfesten i välfärden ser ut att fortsätta.

LEDARE

Carola Lemne på Svenskt Näringsliv vill absolut inte förstå kritiken mot att organisationens företrädare träffat Sverige­demokraterna och försett partiet med underlag, till exempel när det gäller ­vinster i välfärden.

”Vi ser till att ge vår syn på saken”, ­säger Lemne till Dagens Industri.

Ungefär likadant lät det när Aktuellt häromdagen bjöd in Günther Mårder, ­organisationen Före­tagarnas ordförande till studion.

”Vi jobbar inte med tysthet” upprepade han envist.

Vill inte ta ansvar

Oskyldiga som lamm med andra ord. Näringslivets företrädare har bara ­försökt berätta vad de tycker, och att ett främlingsfientligt och högerextremt ­parti med rötter i vit makt-rörelsen ­lyssnat är inget de vill ta något ansvar för.

Det är antingen naivt eller så ohederligt att man häpnar.

Kontakterna mellan å ena sidan ­Lemnes och Mårders organisationer och å den andra Sverigedemokraterna – ­organiserade av lobbyisterna på Kreab – har egentligen bara handlat om en sak. Att förändra majoritetsförhållandet i Sveriges riksdag så att privata företag i vård-, äldre- och skolbranschen kan fortsätta att göra vinst på de skatte­pengar som skulle gå till välfärden.

Rösterna spelar ingen roll

Att det innebär en annan politik än det svenska folket – också Sverigedemokraternas väljare – faktiskt röstade för ­spelar tydligen ingen roll. Inte att närings­livet i praktiken banar väg för Sverige­demokraternas inflytande i svensk ­politik heller.

Nu har Sverigedemokraterna ändrat åsikt och vinstfesten i välfärden ser ut att fortsätta.

”Jag är väldigt glad” säger Carola ­Lemne till Dagens Industri.

Och det är väl precis så vi ska uppfatta direktörernas moral. Så länge vinsterna fortsätter att flyta in är det inget problem att svälja en portion högerextremism och främlingsfientlighet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.