ÅSIKT

Avsatt president jagad av agenter genom Europa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP TT / NTB SCANPIX
LEDARE

Carles Puigdemont tycks få tillbringa påskhelgen i ett tyskt häkte. När den katalanska expresidenten greps i helgen blev det upplösningen på en agentoperation värdig en klassisk Hollywoodrulle.

Tolv hemliga agenter från den spanska säkerhetstjänsten lär ha förföljt Puigdemont på planet från Bryssel till Helsingfors. Expresidentens bil ska ha försetts med spårsändare, och polismyndigheten i Tyskland ha förvarnats.
Sannolikt ansågs risken för rättssäkerhetstrams större från myndigheterna i Finland, Sverige och Danmark.

Hemliga agenter i snömodd

Under det kalla kriget hände det att just Helsingfors fick dubblera som inhoppare för Moskva i spionfilmer. Att tolv spanska hemliga agenter i helgen halkade omkring i stadens snömodd måste ha påmint om just det.

Det är komiskt och mycket oroande på samma gång.

Man kan fråga sig vad de katalanska väljarna ser hos Puigdemont?

I ett Europa som behöver mer samarbete, mer samsyn och mer gemensam politik känns idén om separatism rätt hopplös. Puigdemont har dessutom genom hela krisen gjort den ena politiska felbedömningen efter den andra.

Resan till Finland från det relativt trygga Belgien blev kanske den sista.

Väljarna ställer upp

Men faktum är alltså att en majoritet av de katalanska väljarna tre gånger i praktiken ställt sig bakom sin ganska misslyckade ex-president. Framför allt i två val, men också i den olagligförklarade självständighetsomröstningen.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Om Puigdemont kunde ta sig till det katalanska parlamentet skulle han sannolikt kunna väljas till president i morgon.

På sista raden är den allra största felbedömningen ändå den spanska högerregimens taktik. Att försöka kväsa missnöjet i Katalonien med polisinsatser, dramatiska agentjakter och hot om mycket långa fängelsestraff kan sluta riktigt illa.

ARTIKELN HANDLAR OM