Mejla

Lina Stenberg

Varför vill Moderaterna snåla på folks trygghet?

Farligt om företag kan bli rika på våldsmonopolet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Privatanställda ordningsvakter – med en 2-veckors utbildning föreslås ta över fler av Polisens befogenheter.

Foto: Christine Olsson/TT /

LEDARE

En höggravid kvinna tvingas av tunnelbanan, starka händer trycker bryskt ned henne mot en bänk. Kvinnans femåriga dotter klamrar sig gråtande fast vid henne.

Det var för drygt två år sedan ordningsvakternas behandling av den afrosvenska kvinnan i Stockholms t-bana blev viral.

För allt hamnade på film. Det var också då Polisens delegerade befogenheter började diskuteras mer intensivt.

Om det alls är rimligt att privata företag ska kunna göra pengar på att hålla Sveriges gator trygga. Om Polisens våldsmonopol verkligen ska läggas över till vakter med en tvåveckors utbildning i bagaget.

Ordningsvakter i stället för poliser?

Vad följderna blev av incidenten i Stockholm? Förundersökningen mot ordningsvakterna lades ner. Och den gravida kvinnan behövde snabbt söka sjukhusvård för smärtor i magen.

Den här typen av våldsamma och ibland rasistiska incidenter har förekommit på flera håll i Sverige under senare år, något som borde bekymra svenska politiker.

Ändå går debatten mest ut på att öka vakternas befogenheter.

Nyligen blev ett statligt utredningsförslag färdigt om ordningsvakter som lämnades över till inrikesminister Mikael Damberg. Trycket på att anlita vakter har ökat och med förslaget ska utbudet kunna öka. Och utbildningen ska fördubblas.

Men att utbildningen blir fyra veckor lär knappast göra någon större skillnad. Särskilt när ordningsvakterna väntas ta över allt fler av Polisens arbetsuppgifter som utredningen föreslår. Polisutbildningen är 2,5 år lång – 30 gånger längre än vakternas.

Och bristen på poliser är fortfarande hög.

M vill gå längre

Längst går Stockholms stad. I en av kommunen beställd rapport beskrivs hur näringsidkare uppskattat den ökade närvaron av vakter. Att det finns marknadsintressen här nämns inte alls. Och rapporten visar heller inte att brotten har minskat. Ändå menar Stockholmsmoderaterna att fler privatanställda ordningsvakter bör anställas i stället för poliser.

Argumenten handlar om att ingripa i enklare ärenden och att hålla ordning. Men detta är knappast hela sanningen, för här finns pengar att spara. Det går nämligen ungefär tre vakter per polis räknat i pengar.

Att samhällets våldsmonopol inte säljs ut borde vara en självklarhet i ett demokratiskt samhälle. Bara för att poliser kostar mer borde detta aldrig vara en princip att tumma på.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Också Sverige måste minnas George Floyd

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Damberg

Brott

Moderaterna

Stockholms stad

Storstockholm