Mejla

Daniel Suhonen

Välfärdskapitalister styr Nyamko Sabuni

Borde byta namn till Lobbyistpartiet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni är en marionett för starka kapitalintressen, skriver Daniel Suhonen.
Nyamko Sabuni är en marionett för starka kapitalintressen, skriver Daniel Suhonen.

LEDARE

Följ pengarna är en ganska enkel devis i politiken. Med det rastret får konvulsionerna inom pyttepartiet Liberalerna en förklaring. Nyamko Sabuni är helt enkelt näringslivets partiledarval i Liberalerna. Och inte näringslivet i allmänhet utan det politiskt organiserade kapitalet.

Som SvD:s Annie Reuterskiöld avslöjade i maj 2020 finns belägg för hur pr-konsulten och maktspelaren Johan Jakobsson, då konsult på byrån Nordic Public Affairs som lobbade för Scanias idé om svenska el-vägar, lyckades få in dessa idéer på Nyamko Sabunis agenda.

Senare lyftes Jakobsson upp till kommunikationschef för Svenskt Näringsliv där en av hans viktigaste uppgifter är att med näbbar och klor försvara det svenska näringslivets senaste landvinning – att kunna mjölka skola och vård på stora summor pengar.

Kvar på Nordic Public Affairs sitter Markus Uvell som var den som från sitt dåvarande kontor på Kreab lyckades få SD att bli för vinster i välfärden och därmed kuppa bort folkviljan efter valet 2014.

Att få Nyamko Sabuni vald och sedan hjälpa henne att spräcka januariavtalet är steg ett för denna politiska näringslivshöger. I övrigt är målbilden det man jobbat och lobbat för sedan 2014 – att se till att Moderaterna och borgerligheten görs redo att regera med SD:s stöd.

SD ska säkra en högerregering och spelet handlar till inte liten del om just vinsterna i välfärden.

För bara något år sedan kallades detta amsagor när denna ledarsida påpekade att det var planen. Numera är det Ulf Kristerssons önskescenario och öppna valstrategi. SD ska säkra en högerregering och spelet handlar till inte liten del om just vinsterna i välfärden.

I tidningen Liberalen har Hans Bergström, som via sin hustru är delägare i Internationella Engelska skolan och därmed miljardär på vinstdrift i välfärden, öppet drivit på i debatten för att L ”ska sätta ner foten” i regeringsfrågan.

”Verkligheten är att det finns endast en möjlighet för Liberalerna att klara sig kvar i riksdagen, och det är att otvetydigt göra klart att partiet kommer att rösta för Ulf Kristersson som statsminister, så snart möjlighet gives. Då, men endast då, vågar liberala stödröstare hjälpa till” skrev Bergström i oktober 2020.

Kan man gissa att paret Bergströms skolkonglomerat stod för den nomineringen till valberedningen?

Den manöver Sabuni nu genomför är exakt det Bergström föreskrivit.

En annan av Jakobssons och Sabunis gamla vapendragare – Lars ”Språktest” Leijonborg – har precis intagit posten som ordförande för Friskolornas riksförbund. Kan man gissa att paret Bergströms skolkonglomerat stod för den nomineringen till valberedningen?

På DN Debatt nyligen avvisade Lars Leijonborg tydligt alla modesta regleringsförslag för att komma åt skolsegregation, övervinster och betygsinflation. Det är politiska krav med starkt stöd, långt in i borgerligheten. Därför måste januarisamarbetet spräckas redan nu, innan Nyamko Sabuni kommer på att det kanske skulle vara en framkomlig väg att det gamla lärarpartiet lyssnar på Lärarfacken, skolforskningen och opinionen och börjar skruva i skolvalen och kösystemet på ett sätt som kan gynna svensk skola men missgynna svenska skolkapitalister.

Liberalerna, en gång ett starkt humanistiskt parti, som tillsammans med socialdemokratin införde demokrati i vårt land, står nu inför ett vägval. Ska man vara ett parti för folket och sina ideal, eller för några hemliga herrar och damer som använder partiet som tummelplats för sina egna ekonomiska och maktpolitiska intressen.

Vinner Sabuni borde kanske partiet byta namn igen. Folkpartiet Lobbyisterna?

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Liberalerna säljer ut sig för moderata stödröster

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Nyamko Sabuni

Johan Jakobsson

Lars Leijonborg

Markus Uvell

Ulf Kristersson

Moderaterna