Mejla

Jonna Sima

Inte ens centerpartister gillar vinster i välfärden

Annie Lööf borde lyssna på sina väljare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

70 procent av Annie Lööfs väljare vill begränsa vinsterna i välfärden.
70 procent av Annie Lööfs väljare vill begränsa vinsterna i välfärden.

LEDARE

I den politiska debatten kan det ibland låta som att det är en vänsterfråga att vara mot oreglerade vinster i välfärden. Tankesmedjan Katalys har gjort opinionsmätning i frågan som nu har sammanställts i en rapport. Den visar att om en folkomröstning skulle genomföras i dag hade åtta av tio väljare röstat för begränsningar av vinster i välfärden i någon form.

Framför allt sticker Centerpartiets väljare ut i mätningen. 70 procent av Annie Lööfs väljare vill begränsa vinsterna i välfärden. För att vara det parti i riksdagen som gör mest opinionsmätningar på vart vinden blåser är det märkligt att partiledningen inte är mer lyhörd i den här frågan. I synnerhet som en fjärdedel av centerväljarna säger sig vara beredda på att byta parti för att begränsa vinstuttagen.

Extraval en möjlighet att byta fot

Just nu är det svår att se hur ett rödgrönt block skulle kunna formeras efter nästa val. Vänsterpartiets beslut att fälla Stefan Löfven har inte direkt stärkt deras ställning som samarbetsparti. Men om vi i ett extraval skulle få ett valresultat som senast, vilket de flesta mätningar ändå pekar på, finns det trots allt ett grundmurat stöd – 83 procent –bland rödgröna väljare för att begränsa vinsterna i välfärden.

Pandemin har bidragit till att vi alla har sett hur välfärdsföretag har låtit profiten gå före kvaliteten. Vårdskandalen inom Attendo är kanske det tydligaste exemplet, där ledningen plockat ut miljonvinster samtidigt som det rådde stor brist på både personal och utrustning. Sveriges Radio P1:S dokumentär "Det illojala vårdbiträdet", berättade om Stine Christophersen som i desperation kontaktat media när situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm blev okontrollerbar i pandemins början.

Konsekvenserna blev förödande.

Pandemin har blottat girigheten

Attendo är Nordens största vårdföretag, men de är långt ifrån ensamma om att ha satt personal- och resursbrist i system för att öka vinstmarginalen. Vi ser det ske inom den privatdrivna vården, omsorgen och skolan.

Kanske behövdes det en pandemi för att vi verkligen skulle se hur sjuk den vinstdrivna välfärden är. Skattemedlen ska givetvis gå till vårdtagare och elever, vinsten borde återinvesteras eller åtminstone regleras. Ingen ska kunna göra profit genom att tumma på kvaliteten.

Om Annie Lööf tänker om och lyssnar på sina väljare skulle en begränsning av vinstuttagen kunna bli verklighet.

Chatta med Jonna Sima om vinster i välfärden klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och synpunkter redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Friskoleägarna har blivit den nya adeln

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Extraval

Vinster i välfärden

Välfärd

Vård & omsorg

Stefan Löfven

Annie Lööf

Attendo