Mejla

Jonna Sima

Inte ens centerpartister gillar vinster i välfärden

Annie Lööf borde lyssna på sina väljare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

70 procent av Annie Lööfs väljare vill begränsa vinsterna i välfärden.
70 procent av Annie Lööfs väljare vill begränsa vinsterna i välfärden.

I den politiska debatten kan det ibland låta som att det är en vänsterfråga att vara mot oreglerade vinster i välfärden. Tankesmedjan Katalys har gjort opinionsmätning i frågan som nu har sammanställts i en rapport. Den visar att om en folkomröstning skulle genomföras i dag hade åtta av tio väljare röstat för begränsningar av vinster i välfärden i någon form.

Framför allt sticker Centerpartiets väljare ut i mätningen. 70 procent av Annie Lööfs väljare vill begränsa vinsterna i välfärden. För att vara det parti i riksdagen som gör mest opinionsmätningar på vart vinden blåser är det märkligt att partiledningen inte är mer lyhörd i den här frågan. I synnerhet som en fjärdedel av centerväljarna säger sig vara beredda på att byta parti för att begränsa vinstuttagen.

Extraval en möjlighet att byta fot

Just nu är det svår att se hur ett rödgrönt block skulle kunna formeras efter nästa val. Vänsterpartiets beslut att fälla Stefan Löfven har inte direkt stärkt deras ställning som samarbetsparti. Men om vi i ett extraval skulle få ett valresultat som senast, vilket de flesta mätningar ändå pekar på, finns det trots allt ett grundmurat stöd – 83 procent –bland rödgröna väljare för att begränsa vinsterna i välfärden.

Pandemin har bidragit till att vi alla har sett hur välfärdsföretag har låtit profiten gå före kvaliteten. Vårdskandalen inom Attendo är kanske det tydligaste exemplet, där ledningen plockat ut miljonvinster samtidigt som det rådde stor brist på både personal och utrustning. Sveriges Radio P1:S dokumentär "Det illojala vårdbiträdet", berättade om Stine Christophersen som i desperation kontaktat media när situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm blev okontrollerbar i pandemins början.

Konsekvenserna blev förödande.

Pandemin har blottat girigheten

Attendo är Nordens största vårdföretag, men de är långt ifrån ensamma om att ha satt personal- och resursbrist i system för att öka vinstmarginalen. Vi ser det ske inom den privatdrivna vården, omsorgen och skolan.

Kanske behövdes det en pandemi för att vi verkligen skulle se hur sjuk den vinstdrivna välfärden är. Skattemedlen ska givetvis gå till vårdtagare och elever, vinsten borde återinvesteras eller åtminstone regleras. Ingen ska kunna göra profit genom att tumma på kvaliteten.

Om Annie Lööf tänker om och lyssnar på sina väljare skulle en begränsning av vinstuttagen kunna bli verklighet.

Chatta med Jonna Sima om vinster i välfärden klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och synpunkter redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för chattandet idag! Vinster i välfärden kanske blir en brännande fråga om vi står inför en valrörelse snart. Inom en vecka får vi åtminstone besked om det blir extraval, nya talmansrundor eller om Stefan Löfven lyckas trockla ihop en lösning och kan regera vidare.

  Spännande tider, om än inte så strålande kanske. Ta hand om er så länge!

 • Jonna Sima

  Det är sant, kommunal vård, skola och omsorg är långt ifrån fri från brister och problem. Men där har åtminstone ingen tjänat pengar på att problemen uppstått. Inom skolkoncerner eller till exempel Attendo tjänar många miljontals kronor på lägre personaltäthet, sämre utbildad personal och mindre resurser till verksamheten. Och åt det skulle man kunna göra något åt, om den politiska viljan i riksdagen finns. Centerpartiet skulle kunna spela en avgörande roll även i den här frågan.

 • Vården av våra gamla är verkligen ett område som måste uppdateras. Tyvärr glöms det bort att personalbrist även är vanligt i kommunal regi.

  Pelle
 • Jonna Sima

  Ja, du var ett riktigt högerspöke! Det låter som en mardröm i mina öron.

 • Finns det inget parti i Sverige som på allvar driver linjen att välfärden inte ska vara skattefinansierad? Det verkar tyvärr vara konsensus från V till M att det närmast är en naturlag att vård, skola, omsorg ska betalas med skatt vilket är synd. Själv vill jag se en amerikansk modell där var och en som huvudregel är ansvarig för sig själv. Givetvis följt av rejäla skattesänkningar.

  Högerspöket
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.