Mejla

Joanna Abrahamsson

Helig vrede drev fram jämställdhetspolitiken

Birgitta Dahl är livs levande kvinnohistoria

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Birgitta Dahl, tidigare talman, minister och riksdagsledamot.
Birgitta Dahl, tidigare talman, minister och riksdagsledamot.

Kvinnor har en sorts begåvning, män har en annan. Så kunde det låta när Birgitta Dahl började sin politiska bana i slutet av 1960-talet. I SVT-dokumentären "Birgitta Dahls heliga vrede" får man följa en stridbar kvinna som driver fram stora jämställdhetsreformer och banar vägen för många kvinnliga politiker.

Birgitta Dahl (S) brydde inte sig om klädkoder eller hur kvinnor förväntades att vara. Hon drevs helt och fullt av förändring. En svår barndom med mobbning från lärare satte djupa spår i henne ända upp i talarstolen och bidrog till en helig vrede och vilja att bekämpa orättvisor.

Hennes engagemang och politiska fokus på jämställdhet och miljö var långt före sin tid. Det provocerade gubbarna till den milda grad att hon fick avföring hemskickat, kallades satkärring och till och med fysiskt knuffades bort i riksdagen. Snacka om att bokstavligt talat kämpa mot vassa armbågar.

Men Birgitta gick inte att brotta ner. Trots starkt motstånd, även internt inom Socialdemokraterna, gav hon aldrig upp. Med slagorden "passion och patience" fick hon kraft att hålla i, med vetskap om att förändringar både är hotfulla och skrämmande för män med makt och att politik tar tid.

Syftet var aldrig att starta ett könskrig. Däremot ville hon peka på vikten av att dela lika. Föräldraförsäkringen är en sådan viktig fråga, makt en annan. Förlegade och vidriga "seder" som barnaga och våldtäkt inom äktenskapet pressade hon och andra på för att få bort.

Dahl agerade också påfallande ofta väldigt konkret och grävde enträget där hon stod. Efter att ha tvingats amma i riksdagen lyfte hon dagis för alla, startade förskola för riksdagsledamöternas barn och tog initiativet till ett kvinnligt partiöverskridande nätverk. Med envishet, tålamod och tydliga reformer, bara så kan full jämställdhet nås.

Trots att respekten och beundran för Birgitta Dahl numera är stor, även brett utanför socialdemokratin, så beskrivs hon fortfarande ibland av män med ett nedvärderande "men". "Hon var duktig, MEN besvärlig och komplex." En vanlig härskarteknik för att sätta kvinnor på plats och stänga ute halva befolkningen från makten.

Hennes gärning är livs levande svensk kvinnohistoria och en påminnelse om att jobbet inte är klart. Sverige har fortfarande inte en jämställd föräldraförsäkring, män tjänar mer än kvinnor och det dödliga våldet mot kvinnor fortsätter.

Och än idag möter kvinnor på starkt motstånd i jämställdhetsarbetet. De är ofta också ensamma i kampen, män sysslar med annat, vilket märks tydligt på vilken kommunal jämställdhetskonferens som helst.

Men som Birgitta själv sammanfattar sitt politiska liv i dokumentären: Ja, det har varit värt det!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.