Moderaternas vårdval är ett hårt slag mot barnen

Privatiserar BUP mot personalens vilja

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Igår körde Moderaterna över patientföreningar, vårdpersonal, skolan och socialtjänsten i Dalarna. Allt för att privatisera barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. I ett extrainsatt regionfullmäktige valde den blågröna majoriteten och Sverigedemokraterna att rösta igenom förslaget. I Sverige har detta bara gjorts en gång tidigare - och det gick dåligt.
Kronoberg är den enda region som infört Vårdval BUP. Där är köerna längre än i Dalarna, och verksamheten har blivit dyrare. Elin Norén(S), oppositonsråd i region Dalarna, är starkt kritisk till vårdvalet. ”Vi vill hellre tillföra mer resurser och anställa fler psykologer. Men i det här förslaget tillförs inga nya resurser, förutom att det tillsätts två nya administratörer”, säger Norén till Aftonbladets ledarsida.

Krävande barn kostar mer

När liknande förslag skickats ut på remiss i Skåne och Stockholm stoppades vårdvalet. Konsekvenserna var för stora. Kanske är det därför de blågröna och SD i Dalarna stressar fram beslutet, innan kritiken hinner ikapp. För riskerna med Vårdval BUP är många. ”Vi vill införa en smidig kontaktväg in för att göra det lättare för unga, så de slipper bli bollade mellan olika instanser. Nu får vi i stället många fler vägar, utan att någon tar ansvar för att man hamnar rätt”, säger Norén. En annan risk är att barn och unga som kräver mer stöd prioriteras bort, då det innebär mer arbete för samma ersättning. Frågan om barns psykiska hälsa blir en fråga om vinstmaximering.

Ignorerar personal

Men det är inte bara den politiska oppositionen som är kritisk. Personal på BUP i Dalarna har skrivit flera debattartiklar som varnar för att barn och unga kommer få det ännu tuffare att få rätt hjälp och stöd. De har inte fått ett enda svar av de styrande. Regionrådet Sofia Jarl (C) har sagt att ”vårdval har visat sig öka jämlikheten då alla har en möjlighet att välja oberoende av ekonomisk status”. Men 2014 visade Riksrevisionens granskning att ”vårdutnyttjandet verkar bli mer ojämlikt i vården som helhet” vid införandet av vårdval.

I den blågröna alliansen som backas upp av SD går ideologi framför barn och ungas bästa. Kanske gör de hellre vårdbolag nöjda, i stället för att förbättra arbetsvillkoren för de som jobbar på golvet, och förbättra livschanserna för de barn och unga som är i behov av psykiatrin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.