Daniel Suhonen

Ulf Kristersson är SD-blockets offer

När såg du moderatledaren le senast?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson får inte sitt högerkonservativa block att lyfta.
Ulf Kristersson får inte sitt högerkonservativa block att lyfta.

Minns ni när ni såg Ulf Kristersson le senast? Jag minns annars moderatledaren som en ganska glad gamäng. Historiskt alltså. Numera är det mungiporna neråt.

I takt med att det högerkonservativa SD-blocket formerats har Ulf Kristersson blivit surare och surare. I SVT:s Aktuellt den svarta onsdagen förra veckan när Magdalena Andersson valts och sedan avgått var han så sur och talade så långsamt att jag funderade på om han tagit lugnande.

Ju närmare hans regeringsalternativ kommer inflytande, ju fastare det formeras, som när högerbudgeten gick igenom, desto surare är han.

SCB en kalldusch

Läget borde vara utmärkt för en högerkonservativt framångande opposition, en SD-allians av villiga. Hans bästa tid är nu. Skjutningarna och gängvåldet är hans bästa säljningsargument. Det spelar ingen roll att Moderaterna när de styrde sist drog ner på polisen för att sänka skatten. Oppositionen kan alltid lova allt nu och varje bakslag för samhället tas som intäkt för att allt kunde bli bättre om regeringen bara var SD-färgad.

Därför blir SCB-siffrorna på partiopinionen på torsdagen en kalldusch.

Så isvakigt trist att M-gruppledaren Tobias Billström sa att de bokstavligt har is i magen, apropå att Liberalerna permanent verkar ha parkerat halvvägs upp till fyraprocentspärren. SD-blocket skulle därmed inte vinna valet. Inte ens med en dödsskjutning i veckan och uppskruvat tonläge. Det låter rätt jobbigt för Moderaterna.

Om det vore val idag skulle de rödgröna partierna med Centern ha majoritet även efter nästa val, och de röda skulle stärka sina positioner.

Sålt sin anständighet

Det ser förjävligt ut för Moderaterna. Trots att Ulf Kristersson lagt skålpund efter skålpund av sin själ i SD-korgen för att få ihop ett regeringsunderlag och Coronakommissionen attackerar regeringen och det segregerade våldet med skjutningar fortsätter lyfter det inte för högern.

Med en nystartad socialdemokrati under Magdalena Andersson, vars jämkade budget till stora delar gått igenom, kommer ge medborgarna en stor privatekonomisk förstärkning. Konjunkturen lyfter och arbetslösheten sjunker.

Om man tänker att Socialdemokraterna kan gå upp några procent, säg fyra eller fem, och Vänsterpartiet håller sina historiskt höga siffror och ett befriat Miljöparti häver sig över riksdagsspärren. Ja, då ser det bra ut för de rödgröna.

Premissen för Ulf Kristersson att sälja sin anständighet och skapa ett block av högerpartier som vill samarbeta med SD var att det skulle garantera valvinst. Kristersson gillar inte SD. Han är en hedersman, men hans moral var prutbar. SD-strategin kanske luktade men det skulle kasta sossarna ur Rosenbad. Nu står han där utan att det lyfter. Inte undra på att den glada gamängen har slutat le.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.