Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Fejknyheter kan bli samhällets fall

Felaktig information om vaccinet får dödliga konsekvenser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Personer som vägrar vaccinera sig påverkar övriga samhället
Personer som vägrar vaccinera sig påverkar övriga samhället

LEDARE

Falsk information om vaccinet mot covid-19 har nu spridits. Igen. Först spreds det konspirationsteorier om hur man blev en mänsklig magnet av att ta vaccinet, och nu säger några knäppgökar att man dör inom två år om man väljer att kavla upp. Det är tröttsamt. Hur länge ska vi behöva stå ut med dessa fake news? Och ännu viktigare, vilka förödande konsekvenser kommer det få för samhället?

Det är ofta samma typ av människor som skriver saker som ”det är inte klimatförändringar, låt oss ha vår varma, sköna sommar i fred!!!” på Facebook som också menar att jorden är platt och att covid-19 ett påhitt för att skrämma folk. Konspirationsteoretiker, helt enkelt. Personer som väljer bort fakta och information baserat på vad experter och forskning säger och som hittar på sin egen version av sanningen.

Det är roligt med personer som tror att jorden är platt. Vi skämtar om det och gör roliga dokumentärer på Netflix om hur frånkopplad den gruppen är från resten av samhället. För i slutändan skadar det ingen att dessa människor genuint tror på att jorden är platt. Men när det kommer till vaccinet är det inte lika roligt längre.

Smittan ökar

Det är när folk demonstrerar mot restriktioner, träffas i stora grupper och vägrar vaccinera sig som det inte bara påverkar dem själva längre. Vi ser hur antalet smittade ökar och hur vi har fler doser vaccin än personer som är villiga att vaccinera sig. Något liknande gäller för klimatförändringarna. En ökad andel personer som vägrar tro på att människan är orsak till klimatförändringar kommer inte heller rösta på politiker med en vilja att förändra utsläppspolitiken.

Frustrationen över att felaktig information så lätt fastnar och sprids vidare som sanning är enorm. Men konsekvenserna av fejknyheterna som sprids kommer vara ännu större. Därför är det kanske dags att vi slutar skämta bort det och börjar titta på orsakerna till varför desinformation sprids.

Sprids ofta via Facebook

Ofta sprids falska påståenden i sociala medier. Facebook och andra sajter har löst detta genom att flagga varje inlägg som handlar om pandemin med en varning om att det inte är helt säkert att informationen i inlägget stämmer. Det finns också alltid en länk till det nationella organet ansvarig för information om covid.

I Sverige får vi därmed upp en länk till Folkhälsomyndighetens hemsida. Innan man lägger ut ett inlägg så varnar också Instagram och andra appar och frågar om man är säker på att man vill sprida informationen. Kanske att det här systemet borde implementeras även inom andra områden. Huruvida det skulle hjälpa är inte helt säkert, men det skulle nog stoppa en del personer om att sprida rykten om att klimatförändringar inte är sanna eller om att jorden är platt.

Av: 

Jehna Al-Moushahidi

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Busch ljuger om motstånd mot nazism

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook

Covid-19

Klimatförändringar

Fake news

Vaccin

Konspirationsteorier

Desinformation