Ingvar Persson

Centern pratar som om verkligheten inte fanns

Eva Nordmark borde stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Centerns Martin Ådahl
Centerns Martin Ådahl

Det finns personer som aldrig kan erkänna att de har fel. Trots att fakta ligger på bordet hävdar de att allt är precis som de sagt hela tiden.

När den sortens människor får makt, till exempel i politiken, är vi illa ute.

Tidningen Arbetet har granskat det som händer när nu privata företag tar över allt fler av Arbetsförmedlingens uppgifter. Resultatet är deprimerande, och upprörande.

I dag finns ett system som kallas "Stöd och matchning". Tanken är att privata företag på Arbetsförmedlingens uppdrag ska hjälpa arbetslösa att söka jobb. Ibland fungerar det, men Arbetets granskning visar att många arbetslösa helt enkelt blir fast hos förmedlingsföretagen.

De får inte den hjälp de behöver. Och när maxtiden för åtgärden är passerad tvingas den arbetslöse ofta börja om från början. Ett ekorrhjul av meningslöshet.

Enligt Arbetet har omkring en tredjedel av dem som skickats till matchningsföretagen de senaste åren redan varit där. Några dessutom flera gånger.

Snart kan hälften av de som är inskrivna på arbetsförmedlingen ha saknat jobb i ett år

Ingen borde vara förvånad. Problemet behöver inte ens vara att matchningsföretagen är inkompetenta.

Just nu går arbetslösheten ner en smula. Jobben kommer långsamt tillbaka efter pandemin. Men en siffra går åt andra hållet, antalet långtidsarbetslösa. Snart kan hälften av de som är inskrivna på arbetsförmedlingen ha saknat jobb i ett år eller mer.

I många fall är orsaken uppenbar. Många saknar helt enkelt utbildning eller språkkunskaper. Några har funktionshinder. På byråkratspråk kallas det "att stå långt från arbetsmarknaden". En kurs i att skriva CV eller lite matchning löser inte de problemen. Och privata jobbcoacher kan knappast hjälpa till med gymnasieexamen, språkundervisning eller anpassning av arbetsplatser.

Ändå ska nu hela Arbetsförmedlingen privatiseras. Det är centerpartisten Martin Ådahls idé, och han fick in den i januariöverenskommelsen.
När Arbetet frågar Ådahl om sin granskning kunde man tänka sig att han skulle tveka. Om det är så här verkligheten ser ut, borde vi då verkligen gå ännu längre?

Men den som väntat sig den reaktionen känner Ådahl dåligt.

– Det är precis det här vi vill komma bort ifrån och det som var typiskt för de tidigare jobbcoacherna och etableringslotsarna, säger han till Arbetet.

När lite privatisering misslyckas vill Ådahl lösa det med att lämna över allt till privata företag. Lite justeringar i ersättningssystemen är allt som behövs.
Ett skolboksexempel på att tala mot bättre vetande.

Januariavtalet gäller inte längre. Centern har hoppat av budgetsamarbetet och gamla uppgörelser tycks inte längre ha något värde i politiken.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark borde ta en ordentlig funderare på om det inte är hög tid att avbryta privatiseringsexperimentet.

Det var trots allt inte hennes idé från början.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.