Chat control får EU att se ut som Nordkorea

Som att skjuta mygg med pansarskott

I onsdags träffades två av världens mest auktoritära ledare, Vladimir Putin och Kim Jong-Un, i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. De hade nog varit stolta över EU-kommissionens nya förslag, chat control.

Den Oscarvinnande filmen ”De andras liv” från 2006 handlar om en polis från den hemliga polisstyrkan Stasi i Östtyskland på 1980-talet. Han får i uppdrag att avlyssna ett kändispar som regimen menar är bångstyriga.

Genom filmen får man se hur polisen Gerd Wiesler sitter med ett par stora hörlurar på huvudet för att övervaka allt paret gör.

Det kanske inte är bilden man har av hur det fungerar i öppna, demokratiska samhällen där individens frihet ska vara stor. Men EU har en annan uppfattning.

Kritiserat förslag

En ny EU-lag som kallats ”chat control” kan snart bli verklighet. Som namnet avslöjar handlar det om att ge myndigheter ökad möjlighet till att läsa igenom privatpersoners chattar, även utan någon som helst brottsmisstanke.

För ett år sedan kom det första utkastet av chat control. Då röstades det ned av tunga medlemsländer i EU. Ministerrådet sågade förslaget vid fotknölarna. Utöver det har lagen även kritiserats hårt av forskare och journalister.

”Blir chat control verklighet innebär det ett betydande intrång i den personliga integriteten och medför stora risker för källskyddet”, skrev Journalistförbundet och Tidningsutgivarna i en debattartikel förra året.

Grönt ljus

Men så kom ett nytt, lite modifierat förslag från Belgien, chat control 2.0. Den uppdaterade versionen tvingar dig att godkänna att staten skannar dina chattar om du vill fortsätta skicka bilder och länkar till vänner, familj eller kollegor.

I riksdagens justitieutskott har man nu gett grönt ljus för att fortsätta driva vidare förslaget i EU. Endast C och SD röstade nej.

"Nu bedömer vi att viktiga steg har tagits i den riktningen. Regeringen är därför beredd att ta nästa steg och låta rådet och parlamentet inleda förhandlingar" skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar till TT.

Förslaget motiveras med att man vill stoppa spridandet av material som visar sexuella övergrepp mot barn. Det är nog försvinnande få som är emot att man försöker få kontroll över att den typen av material sprids. Men att offra alla EU-invånares integritet är överilat.

450 miljoner chattar

Man kan nämligen bestämma sig för att fånga lite andra typer av människor med ett sånt här filter. Exempelvis skulle Viktor Orbán kanske kunna frestas att kika lite i chattarna hos en regimkritiker.

Utöver att det är integritetskränkande är det också ett extremt trubbigt verktyg att använda. Nästan 450 miljoner människors privata chattar ska övervakas för att fånga ett gäng rötägg. Det är som att skjuta mygg med pansarskott.

Chat control är något som är hämtat från totalitära regimer och dystopiska böcker om övervakningssamhällen. Det är något som Kim Jong-Un och Vladimir Putin ägnar sig åt.

Precis som i ”De andras liv” kan det snart bli så att de allra mest privata delarna av ditt liv övervakas av staten.