ÅSIKT

IT-skandalen tvingar Löfven att ta kontroll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PONTUS ORRE
LEDARE

Stefan Löfven försöker verkligen ta kommandot över affären med Transportstyrelsen register. En presskonferens med medverkan av den nye chefen för den aktuella myndigheten och cheferna för både säkerhetspolisen och försvaret är en maktdemonstration.

Det kan behövas. Regeringens hantering av frågan har nämligen bidragit till osäkerheten. Å ena sidan Anna Johanssons mycket kraftfulla åtgärder där generaldirektörer har fått sparken och styrelseledamöter har bytts ut.

Å andra sidan saktfärdigheten i informationen till oppositionen och alla uppgifter om att ministrar och tjänstemän i regeringskansliet har haft information utan att agera.

Fakta och trygga rutiner

Ingen kan säga ifall avstegen från lagar och regler gjort att hemliga uppgifter hamnat i fel händer eller vilken skada hela hanteringen verkligen skapat. Att ta reda på fakta och skapa trygga rutiner är nu myndigheternas viktigaste uppgift.

Stefan Löfvens huvudvärk är delvis av annat slag. Den handlar om den politiska hanteringen, och om regeringsduglighet. Efter de senaste veckornas rapportering uppstår självfallet frågor om hur regeringskansliet egentligen fungerar i allvarliga situationer.

För en pressad opposition är statsråd som tycks skylla ifrån sig och motstridiga uppgifterna om när och hur olika delar av regeringskansliet informerats en skänk från ovan. Det skapar osäkerhet och frågor om hur regeringen leder landet.

Oppositionen får en chans

Dessutom ger affären oppositionen en chans att påminna väljarna om att Stefan Löfven leder en minoritetsregering. De borgerliga partierna har inte gjort någon hemlighet av att de letat efter ett skäl att tillsammans med Sverigedemokraterna väcka misstroende mot enskilda statsråd.

Affären med Transportstyrelsen skulle kunna vara det perfekta tillfället.
Det finns kort sagt en politisk dynamik som i förlängningen skulle kunna tvinga Stefan Löfven att offra någon eller några av sina ministrar. Och det alldeles oavsett om de egentligen kan hållas ansvariga för regelbrotten.

Rutiner fungerar

Dagens presskonferens var ett försök att bryta den dynamiken. Tillsammans med cheferna för de tre närmast berörda myndigheterna förklarade statsministern att allt har gjorts för att minimera skadorna och att rutinerna nu fungerar.

Det som hänt kommer att utredas, lagar kommer att skärpas och myndigheternas möjlighet att lägga ut IT-hantering på entreprenad ska begränsas. Riksdagspartiernas ledare får dessutom en särskild information redan i morgon.

Stefan Löfven har försökt visa att han har kontroll. Frågan är om det räcker.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM