Det livslånga lärandet inget för regeringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

23 MAJ 2007. Det har blivit en del namnlistor med protester mot regeringens politik sedan regimskiftet. I går lämnades ytterligare drygt 9 000 namn för arkivering i regeringskansliet.

Lärarnas riksförbund har samlat in lärares och studerandes protester mot besparingen på 600 miljoner kronor som drabbar vuxenutbildningen. Pengarna betalas i stället ut som en del av det allmänna stödet till kommunerna. 20 000 platser i vuxenutbildningen hotas.

Vuxenutbildning är en viktig del av det svenska utbildningssystemet. Den ger inte bara enskilda möjlighet att kompensera skolmisslyckanden från ungdomen. Vuxenutbildningen är dessutom ett uttryck för ambitionen att skapa ett samhälle i ständigt lärande.

Regeringen tycks nu vilja reducera vuxnas lärande till en konjunkturpolitisk restpost, lämplig att släppa fram när tiderna är dåliga. Det är avslöjande.

Nedskärningarna av vuxenutbildningen går hand i hand med planer på ett slopat korttidsstudiestöd och nerdragningar av de redan alltför knappa resurserna till kvalificerad arbetsmarknadsutbildning.

Förändringarna av statsbidragen slår särskilt hårt mot invånarna i de kommuner där behovet av vuxenutbildning är störst. Det riktade stödet fördelades efter bland annat befolkningens utbildningsnivå och sysselsättningsläget. Det nya systemet tar inga sådana hänsyn.

Anställda och studerande på landets vuxenutbildningar är oroliga. Inte bara för egen del, utan också för att de ser hur en viktig verksamhet riskerar att rustas ner.

Nu hoppas ordföranden för Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner, att skolminister Jan Björklund tar den oron på allvar.

Dessvärre tycks det vara en fåfäng förhoppning.

När det gäller vuxnas lärande, och visionen om en möjlighet till livslångt lärande, har regeringen gång på gång visat en kompakt tondövhet.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.