ÅSIKT

Mörk skugga över Europa

LEDARE

”Avrättningen av Anna Politkovskaja i lördags borde sända chockvågor genom det politiska Europa”

Foto: Vladimir Putin och Anna Politkovskaja.

9 oktober 2006 Ryssland blir ett första prov för regeringens utrikespolitik. Före valet lovade alliansen en tydligare kritik av bristerna i den ryska demokratin. Göran Perssons regering anklagades för passivitet.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu måste Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt visa om det är mer än ord.

Avrättningen av Anna Politkovskaja i lördags borde sända chockvågor genom det politiska Europa.

Orädda journalister har länge levt farligt i Ryssland. Många har förlorat livet. Anna Politkovskaja var kanske den mest kända utanför landets gränser. Hennes avslöjanden om Tjetjenien har spridits över hela världen och även publicerats i Aftonbladet.

Politkovskaja hade många fiender. Hennes senaste artikel om tortyren i Tjetjenien skulle ha publicerats i dagens nummer av tidningen Novaja Gazeta, berättar Johanna Melén i Aftonbladets nättidning.

Vad vet FSB?

”Det faktum att ett sådant här mord är möjligt ifrågasätter trovärdigheten hos landets regering”, kommenterade Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja.

Utrikesminister Carl Bildt valde att inte nämna den ryska regeringen utan hoppades bara att brottet ska klaras upp.

Det blir inte lätt att få fram hela sanningen. Den ryska säkerhetstjänsten FSB följde varje steg som Politkovskaja tog. Vad vet FSB och kretsen kring Putin om mordet?

Det är en av de frågor som bara kan klaras ut av en oberoende internationell undersökning, till exempel i Europarådets regi. Sverige borde ta initiativ till att en sådan kommer till stånd.

Fördömanden från EU-länderna räcker inte. De ständiga övergreppen på mediefriheten i Ryssland måste få politiska konsekvenser.

För sex år sedan begränsade EU det ekonomiska samarbetet med Ryssland. Övergreppen i Tjetjenien blev för mycket för Frankrikes president och EU:s övriga ledare.

Terrordåden i New York 2001 hjälpte Putin att komma in i värmen. Plötsligt såg både USA och de stora EU-länderna honom som en allierad i ”kampen mot terrorn”.

Den senaste tiden har EU insett sitt beroende av gas och olja från Ryssland. Toppmötet i Lahtis nästa vecka skulle bli en mysig tillställning där Vladimir Putin och EU:s regeringschefer omfamnade varandra och lovade ett fördjupat samarbete.

Klara besked

En sådan scen nu vore upprörande. Alltför många gånger har politiker som Tony Blair och Gerhard Schröder blundat för demokratins förfall i Ryssland.

Nu måste EU:s ledare ge klara besked. Om inte de mänskliga rättigheterna respekteras och morden på journalister utreds ordentligt kan inte det ekonomiska samarbetet byggas ut som planerat. Då måste förhandlingarna om ett nytt avtal skjutas upp. Vägrar Putin att diskutera demokrati och mediefrihet på toppmötet i Lahtis bör svaret från EU vara att han inte är välkommen dit.

Undfallenheten hittills mot Vladimir Putin är en skam för den europeiska demokratin. Fredrik Reinfeldt måste höja rösten på EU-toppmötet.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU