Mejla

Eva Franchell

Så räddar du dina spermier

Hoppa över skinkan och följ fem viktiga matråd i jul

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hotad skara.
Foto: AP
Hotad skara.

LEDARE

Antalet spermier hos europeiska män har halverats på bara 40 år. Den dramatiska förändringen presenteras av ett brittiskt forskarlag som jämfört 185 studier från hela världen.

Trenden är mycket tydlig. Spermiernas antal och kvalitet minskar för varje generation. Den manliga reproduktionen är i verklig fara.

Försämringen syns framför allt hos män i västvärlden vars spermiekoncentration sjunkit med 52,4 procent. Det totala antalet spermier per utlösning har minskat ännu mer, med nära 60 procent.

Forskarvärlden tror att sperman försämrats av de kemikalier som finns runt omkring oss. Det kan handla om bekämpningsmedel i maten eller de hormonstörande ämnen som finns i flamskyddsmedel och ftalater som gör plast och gummi mjukt.

Påverkas redan i fosterstadiet

Männen har all anledning att känna stress, men som så ofta annars är det egentligen kvinnorna som borde vara mest oroliga. Forskarna tror nämligen att spermaproduktionen påverkas redan i fosterstadiet under de tre första månaderna av graviditeten.

Frågan är alltså hur kemikalierna påverkar både kvinnor och män. Hittills vet forskarna en del om varje enskilt ämne.

– Men vi har ännu ingen eller liten aning om vad en cocktail av olika ämnen tillsammans får för följder, säger överläkare Stefan Arver som basar över områdena andrologi, sexualmedicin och transmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I en intervju i Dagens Nyheter menar han att spermaforskningen nu också måste omfatta gravida kvinnor och vad de utsätts för.

I väntan på forskningen kan vi alla försöka undvika de ämnen som misstänks hota vår fortlevnad. Enklast är kanske att välja ekologiskt odlad mat.

Slipper kemisk cocktail

I veckan uppmanade Expressens ledarredaktion oss att ”sluta upp att äta eko” med hänvisning till en artikel i tidningen Nature. Ledarredaktionen menade att ekomat är dåligt för klimatet. Vill man vara vänlig kan man avfärda Expressens text som ett mindre missförstånd.

Egentligen är all odling dålig för klimatet. Bäst vore det om all mark i stället täcktes av skog som binder koldioxid, men vi måste ju äta också. En ekologisk odling tar visserligen lite mer plats, men å andra sidan kräver den ingen konstgödsel som släpper ut lustgas som förstör klimatet.

Den som väljer eko slipper dessutom att få i sig rester av det intensiva jordbrukets kemiska cocktail.

Det kan vara svårt och dyrt att fylla hela kundvagnen med ekomat, men det går alltid att byta ut de värsta giftbomberna. Så här kommer en lista på fem varor som bör vara ekologiska på ditt julbord:

Kaffe

Kaffe är en av världens mest besprutade grödor. Bekämpningsmedlen kan vara några av de mest giftiga. Arbetare på kaffeplantagerna drabbas av förgiftningsskador och här hemma dricker vi upp resterna till frukost. Välj ekologiskt kaffe.

Bananer och vindruvor

Två frukter som är hårt besprutade. På bananodlingarna används bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU, men vi får hem kemikalieresterna med våra importerade bananer.  Vindruvorna med sina tunna skal innehåller också giftrester som inte går att skölja bort. Gifterna återfinns också i russin och vin. Välj ekologiska alternativ.

Ost, mjölk och smör

Kor som betar friskt gräs ger nyttigare mjölk som innehåller högre mängder fleromättade fetter, särskilt omega-3-fetter. Ekobönderna använder varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel i foderodlingen och korna får beta extra mycket.

Kött

Den som bryr sig om klimatet hoppar över julskinkan och korvarna. Traditionalister uppmanas att köpa skinka från en svensk ekogris som rullat runt i gyttjepölarna och ätit foder utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Potatis

Potatisen är en av de grödor som besprutas mest här i Sverige. Mot ogräs, insekter, för att få blasten att vissna vid rätt tidpunkt och framför allt mot svampsjukdomen bladmögel. Köp hellre ekopotatis till julsillen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.