ÅSIKT

Styr terrorister i Åkersberga?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: P-O SÄNNÄS

Under natten till tisdagen brann ett planerat flyktingboende i Åkersberga norr om Stockholm.

– Det har brunnit i två moduler, så det talar för att det inte finns någon naturlig förklaring till detta, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Förra veckan fick kommunen ett hotbrev riktat mot bygget och en förundersökning om mordbrand är inledd.

Tyvärr känns historien igen, under de senaste åren har en lång rad planerade flyktingboenden brunnit, och trots att det handlar om livsfarligt politiskt våld tycks polisen ofta oförmögen att gripa förövarna.

Kan stoppa flyktingarna

Reaktionen från Moderaterna i Åkersberga är minst sagt uppseendeväckande. De öppnar efter mordbranden för att inte ta emot flyktingarna.

– Nu pågår det naturligtvis en eftersökning av möjliga bostäder eller om vi säger stopp till arbetsförmedlingen och migrationsverket i detta läge med tanke på vad som har hänt, säger kommunalrådet Michaela Fletcher (M) till SVT.

Normalt brukar man inte förhandla med terrorister eller göra dem till viljes eftersom det bara ger dem blodad tand.

Om Åkersberga stoppar flyktingarna så låter de mordbrännarna bestämma kommunens politik, vad tror Michaela Fletcher att det sänder för signaler?

Tre bränder

I söndags brann ett annat planerat flyktingboende i Nacka och så sent som i natt kastade någon in ett brinnande föremål i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Hallstahammar.

Tre bränder på lika många dagar.

Det Åkersberga, Nacka, Hallstahammar och alla andra kommuner som drabbas borde göra är att sätta hårt mot hårt. Självklart ska inte mordbrännare få hindra demokratiskt fattade beslut.

Låt inte brandbomber styra politiken.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder