Mejla

Ingvar Persson

Twitterutbrott kan starta ett storkrig

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Donald Trump har varit i Twitterbråk förut. För knappt ett år sedan haglade förolämpningarna mellan Pyongyang och Washington. För första gången på årtionden talades det på allvar om en kärnvapenkonflikt.

Riktig så brukar inte internationell diplomati gå till, men det är möjligt att Donald Trump uppfattade det hela som en framgång. Resultatet blev ett toppmöte med den Nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un.

Nu är det regeringen i Iran som, med versaler, fått veta vad som händer med den som hotar USA. Regimen i Teheran har naturligtvis inte varit sämre. Kraftuttryck har varit del av den politiska retoriken i Iran åtminstone sedan revolutionen 1979.
Det är svårt att inte dra paralleller till förra årets verbala holmgång när Trump nu åter använder sig av Twitter i sin egen version av kanonbåtsdiplomati. Ändå finns det faktiskt anledning att peka på viktiga skillnader.

Fraktioner i politiken

Iran är en totalitär stat, men till skillnad från Nordkorea finns det tydliga fraktioner i politiken.

Regimen har dessutom haft ett fungerande samtal med omvärlden som till exempel lett fram till kärnavtalet från 2015. Just det avtalet lämnade USA i våras, ett hårt slag mot iransk ekonomi och mot de iranska politiker som förespråkat dialog.

Iran är inblandat i konflikter runt om i regionen. I Syrien stödjer man regeringen, i Jemen rebellerna och i den kaotiska irakiska politiken är Iran hela tiden en maktfaktor.

Samma konflikter

Men precis samma sak kan man faktiskt säga om USA:s allierade Saudiarabien. De finns med i samma konflikter, om än på motsatt sida.

I bakgrunden har vi förstås också Israel, där starka krafter länge krävt grönt ljus för militära insatser mot Iran.

Risken finns att Trump med sitt twittrande ger just den signalen.

Ännu en konflikt i Mellanöstern skulle vara förödande för världen. Mänskligt naturligtvis, men också ekonomiskt.

Tanken att någon gör ett misstag känns verkligen skrämmande.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kärnvapen

Iran