Ledare

Borgerliga bråkstakar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur länge orkar Maud Olofsson försöka jämka samman de många olika viljorna inom den borgerliga alliansen?
Hur länge orkar Maud Olofsson försöka jämka samman de många olika viljorna inom den borgerliga alliansen?

LEDARE

5 juni 2005. Det har varit en svår vecka för den borgerliga alliansen. Otåligheten kryper fram när de gemensamma arbetsgrupperna närmar sig de viktigaste frågorna.

Kärnkraften ska inte stå i vägen för en borgerlig regering, förklarade Maud Olofsson i tisdags på DN Debatt. Centerledaren beskrev partiets reträtt i energipolitiken och manade sina kollegor till samma kompromissvilja. Hon tyckte det såg hoppfullt ut: "Andra partier accepterar att kärnkraften är på väg ut."

Nystart för Barsebäck?

Folkpartiets partistyrelse krossade förhoppningarna samma kväll. Reaktorerna i Barsebäck ska startas på nytt, två nya byggas i Ringhals och Forsmark. Så ser liberalernas energipolitik ut.

De centerpartister som fortfarande bryr sig om förnybar energi måste se det som en ren provokation. Maud Olofsson har inte vunnit på sin låga profil. Tvärtom utnyttjar folkpartiet centerns mjukhet för att stärka kärnkraftsindustrin.

Gräl om EU-fördraget

Det var inte det första folkpartistiska utspelet som störde sammanhållningen. Redan natten mot måndagen bröt Lars Leijonborg den borgerliga fronten. Att fortsätta processen med EU:s nya grundlag är tveksamt, menade folkpartiledaren efter Frankrikes nej. Fredrik Reinfeldt gick i taket. "Det kan knappast vara Lars Leijonborgs uppgift att utlösa fransmännens veto", kommenterade han till Svenska Dagbladet. På torsdag morgon gick Lars Leijonborg längre och krävde att ratifikationen skulle avbrytas.

Alliansens gemensamma seminarium om biståndspolitiken blev inte heller någon manifestation av enighet. Nyhetsbyrån TT avrättade kyligt Gunilla Carlssons påstående att moderaterna inte vill sänka biståndet genom att citera den senaste budgetmotionen. "Vi föreslår att anslagen till internationellt bistånd reduceras med cirka 7,7 miljarder kronor". Folkpartiet drar åt motsatt håll.

Idel skillnader

Tre uppvisningar av oenighet på två dygn.

För väljarna har veckan visat att mycket återstår innan alliansen har ett gemensamt program. Skillnaderna är också stora i familjepolitiken, i synen på skatteutjämningen, i säkerhetspolitiken. Och, inte minst, i den ekonomiska politiken. "Det är en svaghet för alliansen att ge olika besked både om skatter och om socialförsäkringar", skrev Maud Olofsson i DN-artikeln.

Centerledaren har fått sina kollegor att plantera träd utanför Högfors. När hennes parti samlas till stämma om två veckor måste deltagarna fråga sig när det blir någon utdelning i sakfrågorna.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!