Folkpartiet avslöjar sig

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

JAGAR RÖSTER Det drar en råkall vind genom svensk politik. Isvinden är Johan Jakobssons och Lars Leijonborgs folkparti.
Foto: SCANPIX
JAGAR RÖSTER Det drar en råkall vind genom svensk politik. Isvinden är Johan Jakobssons och Lars Leijonborgs folkparti.

Dokument inifrån om folkpartiet, som sändes i går kväll, var intressant. Den ideologiska resan från socialliberalism till kravpolitik kom i nytt ljus. Det är en väl genomtänkt strategi, till stora delar skapad av partisekreteraren Johan Jakobsson, för att sno röster från moderaterna och bli det största borgerliga partiet.

Venstre en förebild

Omläggningen mot kravretorik inleddes redan när Maria Leissner tog över folkpartiet från Bengt Westerberg. Men den blev tydlig för väljarna, och gav nya väljarsympatier, först när Lars Leijonborg sex veckor före valet 2002 krävde språktest för invandrare som ett villkor för medborgarskap. I valet 2002 tappade folkpartiet var tredje egen väljare, men tog var fjärde väljare från moderaterna.

Lars Leijonborg och Jan Björklund vill inte riktigt kännas vid det, men Maria Leissner erkänner utan omsvep att folkpartiets förebild är det danska högerliberala partiet venstre. Venstre har blivit stora genom att populistiskt kräva hårdare integrationslagar och minskad flyktingmottagning.

I planen ”fem goda råd till ett alldeles för litet parti”, som Johan Jakobsson skrev till folkpartiet i mitten av 1990-talet, konstaterar han att venstre är ett liberalt missnöjesparti som stryker reaktionära opinioner medhårs i flyktingfrågan. Men han beskriver ändå venstre som ett föredöme.

”Större problem i Danmark”

Efter det danska valet 2001 bröt Leijonborg offentligt med venstre. Han tog avstånd från deras eskalerande främlingsfientlighet. Men redan ett år senare togs samarbetet upp igen. I dag är det intensivt.

Resultatet märks i folkpartiets retorik och praktik. Liksom venstre målar folkpartiet upp invandrare som problemet. På dem måste man ställa krav.

När reportern Erik Sandberg frågar om inte folkpartiet kommer att gå samma väg som venstre, alltså i framtiden kräva minskad flyktingmottagning, svarar Leijonborg nekande.

Men sedan lägger folkpartiledaren in en ”viss reservation”. Möjligen är det så att problemen med invandring, som muslimsk fundamentalism, är större i Danmark. Det kan motivera att venstre hamnar på andra ståndpunkter än folkpartiet i flyktingfrågan, säger Leijonborg. Han tillägger att möjligen är vi på väg att få samma problem med invandringen i Sverige.

Störst, störst, störst

Man sitter och häpnar i tv-soffan. Av det fina socialliberala partiet – som krävde pappamånader, radikal socialpolitik och tolerans – finns inte mycket kvar. Allt som nu existerar är en taskig kopia av ett populistiskt främlingsfientligt parti i Danmark.

Folkpartiets mål är att bli störst, störst, störst. Kosta vad det kosta vill, vilka människor som än drabbas och vad det än gör med samhällsklimatet.

Det drar en råkall vind genom svensk politik. Isvinden heter folkpartiet.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN