Ledare

I morgon avgörs rättssäkerheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vardagsarbetet i EU fortsätter. I skuggan av grundlagskrisen träffar Thomas Bodström sina kollegor på ett av årets viktigaste möten. Brott och asylpolitik är huvudpunkter på EU-toppmötet om två veckor. I morgon ska justitieministrarna bereda marken och komma överens om flera känsliga frågor.

Hur ska dina mejl och sms lagras? Sverige är ett av de länder som vill tvinga operatörerna att spara data i flera år. Förslaget har fått hård kritik från EU-parlamentet, höga jurister och människorättsorganisationer. Ändå fortsätter Thomas Bodström att driva på.

Ska utländska åklagare kunna ge order om husrannsakan hos din granne, även för handlingar som inte är straffbara i Sverige? Det kan bli följden av förslaget om bevisupptagning, som justitieministrarna också ska diskutera. Advokatsamfundet varnar för konsekvenserna.

När får enskilda länder låta bli att arrestera personer som andra stater vill låsa in?

EU-kommissionen tycker att några tar för mycket hänsyn till mänskliga rättigheter och inte respekterar dagens europeiska arresteringsorder. Justitiedepartementet vill kunna vägra om grundläggande rättigheter är hotade.

Redan i dessa tre frågor finns sprängkraft nog för att fylla riksdagens plenisal med flera dagars debatt.

Inte nog med det. Dessutom ska ministrarna komma överens om ett praktiskt arbetsprogram för de närmaste fem åren.

Amnesty kritiserade i går en av huvudpunkterna, insatserna mot terrorismen. Den som vill läsa vad EU planerar på det området får söka sig till brittiska Statewatch.org.

Regeringen har valt att inte lägga ut handlingsplanen om terrorism på sin hemsida. Där finns bland annat den kontroversiella frågan om ökad kontroll av ideella organisationer.

Få hänger med i EU:s höga tempo. Riksdagen verkar ha sagt ja till flera av de nya lagarna i fredags. Först om några veckor, när protokollet från EU-nämnden blir offentligt, vet vi vad partierna tyckte om de drygt 200 sidorna med underlag. Kanske kom de med detaljerade krav på förbättringar av lagarna och nya svenska initiativ. Aftonbladets ledarsida har tidigare efterlyst bättre skydd av känsliga personuppgifter, granskning av ländernas rättssäkerhet, regler om genetisk integritet.

Tills vidare blir intrycket att riksdagen ännu en gång hamnat på efterkälken. Partierna har inte presenterat några trovärdiga program för hur EU:s rättsliga samarbete ska se ut om fem år.

Inget land kan bekämpa gränsöverskridande brottslighet på egen hand. EU har tagit viktiga steg för att stoppa sexhandel, knarksmuggling och nya terrordåd. Det finns en konflikt mellan brottsbekämpning och personlig integritet, svåra avvägningar som måste göras.

Därför är det extra viktigt att hinna diskutera nya långtgående förslag. I stället riskerar justitieministrarnas möte att bli ännu ett exempel på hur EU-politikerna rusar i väg utan att ha folket med sig.

Mats Engström

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mats Engström

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Engström