ÅSIKT

Väst beställde inbördeskriget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Attackerade parlamentet Fatahs säkerhetsstyrkor satte i måndags eld på det palestinska parlamentet i Ramallah på Västbanken.
LEDARE

Tioåriga Honda Ghalia, som bodde i Gaza var häromdagen på utflykt med sin familj. Ett terroranfall från Israel dödade sex av hennes familjemedlemmar. David Grossman, världsberömd författare och israelisk fredsaktivist, fördömer mordattacken i en extremt hård text i tidningen Maariv. (I?går upprepade Israel sina terrorbombningar.)

Den föräldralösa flickan har erbjudits att bli adopterad av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. En gest av solidaritet som tragiskt kontrasterar mot det begynnande inbördeskrig som hotar att slita sönder de svårt sargade palestinska områdena.

Tappat kontrollen

Abbas egna Fatah-aktivister satte i måndags eld på parlamentet och på premiärminister Ismail Haniyehs kontor. En parlamentsledamot, och läkare, från Hamas kidnappades. Hamas har svarat med att attackera Fatahs säkerhetsstyrkor. ”Vi har tappat kontrollen över utvecklingen”, säger den palestinske förhandlaren Saeb Erekat.

Upplösningen av den palestinska gemenskapen är iscensatt av västvärlden och av Israel. Den systematiska bojkotten av den demokratiskt valda Hamas-regeringen har slagit sönder ekonomin och de bräckliga sociala systemen. Den närmast infernaliska ekonomiska krigföringen mot Hamas sköts också av amerikanska banker och israeliska myndigheter som fryser palestinska tillgångar och håller inne löner. Fattigdom ska driva fram uppror.

Väst och Israel kommenderar

Konfliktlösningar förutsätter medverkan från alla parter och hårt förhandlingsarbete på basplanet. Västvärlden och Israel kommenderar uppifrån att Hamas måste kapitulera.

Den fråga som den palestinska striden kristalliseras kring gäller Mahmoud Abbas krav om folkomröstning om en tvåstatslösning. Till synes ett rimligt krav. Israel måste erkännas.

Abbas idé ingår i ett riskabelt spel. En seger för hans linje, mot Hamas, skulle ge presidenten möjligheter att lösa upp parlamentet och utlysa nyval. Det är inte alldeles orimligt av Hamas att kalla presidentens plan för en statskupp.

Olmert i Europa

Medan de palestinska områdena slits sönder besöker den israeliske premiärministern Ehud Olmert Europa. Hans uttalande i London tyder på att den israeliska regeringen är inställd på att ensidigt, det vill säga utan förhandlingar med palestinierna, rita om kartan i de ockuperade områdena och dessutom uppföra nya bosättningar på Västbanken. Västvärlden har gjort uppgiften så mycket enklare genom att undergräva och isolera den valda palestinska regeringen.

Israeliska regeringskretsar uttalar något som liknar en dödsdom över den palestinske premiärministern: Han kan likvideras om raketbeskjutningarna mot Israel inte upphör.

Israeliskt våld eller hot om fortsatta statssanktionerade mord passerar, ingen västlig politiker andas något kritiskt. Olmert är en väl sedd gäst.

Den västliga Mellanösternpolitiken har medvetet blåst under ett palestinskt inbördeskrig och eliminerat fredsarbetet. Sverige har, skamligt nog, anpassat sig till den politiken.

OS

ARTIKELN HANDLAR OM