Sverige kan bättre än så

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

mörkret faller  Rasismen håller på att växa sig stark i Europa. ”Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige”, skanderades det på SD:s landsmöte i helgen.

Hösten 2009 förföljs och mördas romer i Ungern. I Italien har Silvio Berlusconi kallat de ­papperslösa för en ”ondskans armé” och Lega Nords parti­ledare har lovat jaga romerna ur landet med gevär. I Danmark, Norge, Holland, Schweiz, Belgien, Österrike och Frankrike har varje försök att närma sig de främlingsfientliga bara lett till att extremisterna stärkts – till besatthet av allt det främmande och oförmåga att lösa verkliga samhällsproblem.

Lätt att dras med

I Ungern är de svarta kängorna i Jobbik-rörelsen snart landets tredje största parti. Och de brittiska Tories (Winston Churchills gamla parti) sam­arbetar i Europaparlamentet med bland annat ”Fosterland och frihet” (en lettisk rörelse som hyllar Waffen SS).

”Sverige åt svenskarna och svenskarna åt Sverige!” skanderade Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder på partiets landsmöte i helgen.

”För folk och land. Nästa år står vårt första slag!” ropade ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist från samma talarstol.

Rädsla har alltid spelat roll i politiken. Mörkret faller, framtiden hotar, jobben försvinner, brottsligheten drabbar – Baby it’s cold outside. Drabbas vi av politiker som speglar våra ­rädslor i stället för att hantera dem, då är det lätt att dras med. Främlingsfientlighet vädjar till sidor som vi alla har – just därför kan vi också välja bort dem. Mörker kan inte bekämpas ­genom att man jagar det med en stor klubba. Det räcker att tända ljuset.

Stora vinster att göra

Forskning visar att invandring varken ökar arbetslösheten eller sänker lönerna. Enligt en ny ESO-rapport påverkas statsfinanserna i stort sett inte alls, snarast finns det stora ekonomiska vinster att göra.

Ökad rörlighet av människor är en oundviklig följd av globaliseringen. FN uppskattar att 191 miljoner människor i dag bor i ett annat land än det de fötts i, och politiken måste adressera och hantera både den ökade rörligheten och den oro som många känner inför vad den kan göra med samhället. Fattigdom, klassklyftor, makt- och arbetslöshet måste bekämpas.

Försvara öppenheten

Sverige må just nu kanske ­inte vara ett land som är tillfreds med sig självt – eller tillfreds med sin egen framtid. Vi må vara ett land inte helt säkert på vad vi står för och vilken väg vi ska gå. Men Sverige kommer aldrig att bli ett land som låter sig definieras av rädsla. Vi har en historia av öppenhet och optimism som vi kommer att försvara. Vi kommer inte låta de verkliga politiska utmaningarna dränkas i det rasistiska bakgrundsbruset.

Hur starkt detta än håller på att växa sig i Europa.

KK