Ledare

Juholt tänker inte nöja sig så enkelt

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Höga Ambitioner Håkan Juholt måste visa det svenska folket att han inte accepterar regeringens beskrivning av att allt är väl.
Höga Ambitioner Håkan Juholt måste visa det svenska folket att han inte accepterar regeringens beskrivning av att allt är väl.

LEDARE

9 JULI 2011. Verklighetsbeskrivning

Statsministern hade fyra dagar tidigare filosoferat över om det fanns liv i rymden. ”Men, det är många av oss som börjat undra om det finns liv i regeringen”, sa Håkan Juholt i går till ett smockfullt Almedalen.

”Det är inte männen i mitt liv som räknas – det är livet i mina män”, sa Mae West och det ligger något i det. Även politiskt.

Det finns inte särskilt mycket liv i ­regeringen. Dock finns det tillräckligt mycket liv i regeringen för att regeringen­ ska inse att det är ett problem. Och ­under Almedalsveckan 2011 började allt större grupper att förstå det.

Vacklande ambitioner

Oavsett vad man tycker om innehållet i Reinfeldts politik, bristen på ambitioner är djupt oroväckande. Ångan har gått ur. Och har man ingen berättelse, då har man inte heller något att leva upp till.

Håkan Juholt pratade om uppgivenhet. Om en tidsanda som exploaterar de sjunkande förväntningarnas missnöje. När oppositionen tar upp att över 200 000 svenska barn lever i fattigdom påpekar statsministern att svenska barn har det bättre än barn i u-länderna.

Är det vad Sverige ska jämföra sig med?

”26 000 svenska barn kan inte se vad som står på tavlan i klassrummet eftersom deras föräldrar inte har råd med glasögon”, dundrade Håkan Juholt ut över ­Almedalen. Att avskaffa barnfattigdomen måste vara viktigare än ytterligare skatte­sänkningar.

Ökat samarbete med näringsliv

Högre ambitioner för Sverige. Ett samhälle där vi har råd med varandra. Tåg som går i tid.

I dag investerar Sverige mindre i järnvägen än för hundra år sedan. Svenska storföretag tvingas ställa om från tågtransport till lastbil under vintrarna.

Juholt vill se gemensamma satsningar mellan staten och industrin för att utveckla spetskompetens inom svenska framtidsbranscher. Han vill öronmärka pengar för att driva fram bättre sam­verkan mellan högskola och näringsliv samt se ett nationellt program för att vi åter ska bli en toppnation inom det ­medicinska området.

Juholt meddelade dessutom att lagstadgad rätt till heltid kommer att vara en av de första åtgärder som en socialdemokratiskt ledd regering tänker genomföra efter 2014.

Juholt måste övertyga

Socialdemokraterna kan inte vara ­nöjda med en svensk skola där eleverna lär sig allt mindre. Socialdemokraterna kan inte vara nöjda med ett sjukförsäkringssystem där cancersjuka tvingas till ­arbetsförmedlingen för att söka jobb, ­eller en barnfattigdom som ökar.

Håkan Juholts uppgift blir att övertyga svenska folket om att de inte heller kan det.

Han kan mycket väl lyckas.

Sverige behöver något att leva upp till.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!