Dambergs skolreform - Håkan Juholts hopp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har varit några minst sagt svajiga dagar för Socialdemokraterna och partiledaren Håkan Juholt.

I onsdags kväll rapporterades det att partiets riksdagsgrupp inte var villiga att ställa sig bakom den budgetmotion som partiledningen kokat ihop. Både höjd a-kassa och satsningarna på sjukersättningen skulle stryka på foten.
 

Av allt att döma har nu Juholt och Waidelich backat, men man kan med all rätt tala om ett haveri - strategiskt, idémässigt och kommunikativt. Efterspelet påminner i allt västentligt om hur partiet agerade i Libyen-frågan. Undantaget är väl att en fungerande a-kassa och sjukersättning får antas vara i grunden viktigare för ett socialdemokratiskt parti än hur många Jas-plan som cirklar över Tripoli.

I dag presenterade Mikael Damberg och Tommy Waidelich socialdemokraternas utbildningspolitiske mål ur den kommande budgeten. Partiet vill skapa fler platser i vuxenutbildningen och yrkesvux. Folkhögskolorna ska byggas ut och ett nytt korttidsstudiestöd ska införas. Totalt rör det sig om 36 200 studieplatser som ska skapas.
 

För att komma till rätta med de fallande studieresultaten vill man sjösätta en lärarsatsning där kompetensutveckling står i centrum. Läraryrket ska bli ett karriäryrke och landets rektorer ska utvecklas som pedagogiska ledare.

Det finns stora hål i den tunna säckväv Alliansregeringen klätt Sverige och den svenska välfärden i. Det bör inte krävas mycket för ett Socialdemokratiskt att belysa och utnyttja det. Det märks om inte annat innehållet i utbildningssatsningen. Att investera i utbildning bygger Sverige starkt för framtiden.

Om partiet förmår ta sig samman.
 

Det är tragikomiskt att socialdemokratiska riksdagsledamöter nu är i fullt sjå med att sälja in budskapet att man alltid varit överens om skuggbudgeten. Som om gruppordföranden Carina Moberg, personligen utsedd av Håkan Juholt, aldrig hävdat att den inte höll måttet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.