Ledare

Anders Borg i gamla fotspår

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Regeringens utspel om sjuk­försäkringen tidigare i veckan var en absolut nödvändighet. Förändingarna må vara ytterst marginella, men de ska mildra bilden av en regering vars politik drabbar de som har det svårast. Om det sedan mildrar för de som har det svårast är svårt att säga nu. Förändringarna träder i kraft vid årsskiftet.

Det hade varit omöjligt att göra gårdagens utspel om ytterligare inkomstskattesänkningar om det inte hade ­funnits något att peka på i sjukförsäkringsfrågan.

För regeringen är skattesänkningarna nämligen viktiga. Det är ­klassisk borgerlig ­politik, men också en hörnpelare i ­Anders Borgs ­arbetslinje. De ska skapa fler arbetstillfällen och ge mer pengar till löntagarna.

De nya jobben ska växa fram genom att människor i låglöneyrken  ska acceptera lägre löner tack vare skattesänkningarna. Detta ska enligt resonemanget göra det billigare att anställa. För ­människor i låglöneyrken ger det, i alla fall i teorin, fler jobb.

Det var därför finansminister Anders Borg härom veckan tyckte att kommunerna och landstingen varit för dåliga på att hålla nere lönerna för offentliganställda. Med regeringens skattesänkningar ­borde nämligen lägstalönerna kunnat hållas ­nere ytterligare. Även om det inte finns något folkligt stöd för en sådan politik.
 

De borgerligas ekonomiska arbete präglas av ett helhetstänkande. ­Försämringen av sjukförsäkringen ­häger ihop med inkomstskattesänkningarna. Den förstnämnda skulle ­finansiera den senare, förklarade socialförsäkringsministern härom året.

För låginkomsttagare handlar skattesänkningar om att hålla nere lönerna – för höginkomsttagare handlar det om mer i plånboken.

Regeringen är inne på sin andra mandatperiod. Politiken är sig lik.

Björn Fridén

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!