Katrine Marçal

Hårt pressad och utan idéer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

PÅ FALLREPET?  Ett knappt år efter valet 2010 tycks Alliansens samarbete på väg att krackelera.
PÅ FALLREPET? Ett knappt år efter valet 2010 tycks Alliansens samarbete på väg att krackelera.

Regeringen vill förhandla med Miljö­partiet och Socialdemokraterna om budgeten­, sade Anders Borg på en presskonferens i går. Moderaternas grupp­ledare Anna Kinberg Batra gav tidigare samma dag det rakt motsatta beskedet. På annat håll i Visby höll Reinfeldts pr-strateg Per Schlingmann, enligt uppgift, ett hemligt möte om den borgerliga kris-, förlåt, framtidskommission som stats­ministern vill tillsätta för statliga pengar. Och ledande centerpartister berättade i SvD att de tycker att centern ska gå till val utan alliansen. Folkpartiets Jan Björklund kritiserade sin egen regering hårt om skatterna i sitt tal från scenen samma dimmiga Visbykväll.

Är Almedalen 2011 tillfället när Alliansen började rämna?

Bäddat för nyval

Reinfeldts minoritetsregering är under hård press. Det är både en parlamentarisk kris och en idékris. Den enda nya tanke­ som de alltmer sönderregerade Moderaterna har presterat sedan valet är infrastrukturministerns förslag om att man ska kunna svänga mot rött. Samtidigt blir Moderaternas stödhjul, Centern, KD och Folkpartiet alltmer missnöjda. Det är inte konstigt att flera ledande center­partister vill lämna alliansen. Samtidigt har regeringen förlorat ungefär tjugo­ ärenden i riksdagen. Och får statsministern inte ordning på situationen går Sverige­ mot nyval.

Närmar sig Miljöpartiet

Efter höstens riksdagsval valde Reinfeldt­ att sitta kvar i en svag minoritets­regering beroende av Sverige­demokraterna. Hittills har det fungerat och Sverigedemokraterna har 9 gånger av 10 röstat med regeringen. Men i höst kan de mycket väl rösta med oppositionen mot det femte jobbskatteavdraget och då faller en central del i Reinfeldts ekonomisk politik. Det är därför som statsministern med denna nyfunna blocköverskridande glöd kastar sig efter Miljöpartiet. Frågan är om det fungerar. Dessutom lär det knappast göra Centerpartiet gladare. Ett närmande mellan regeringen­ och Miljöpartiet skulle bli den slutgiltiga dödsstöten mot alla Centerns­ försök att profilera sig som alliansens­ gröna röst.

Sjukreglerna – en mardröm

Småpartiernas växande missnöje hänger samman med Moderaternas brist på idéer. Tidigare kunde alliansen hållas samman av en gemensam tro på Anders Borgs reformer. Alla lärde sig att svara ”jobbskatteavdrag”, oavsett vilken fråga som ställdes. Men nu är Borgs reformer genomförda och en av huvudbultarna, de nya sjukreglerna, har dessutom blivit regeringens­ värsta mardröm.

Lyckas Moderaterna inte definiera ett nytt projekt för alliansen kommer den fullständigt regera sönder sig själv.

Almedalsveckan 2011 ser ut att bli det tillfälle då lägets fulla allvar blev uppenbart.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln