ÅSIKT

Ingen välfärd med Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Fredrik och Filippa Reinfeldt under lördagen i Vaxholm.
LEDARE

11 augusti 2008 I helgens sommartal i Vaxholm presenterade Fredrik Reinfeldt regeringens kommande satsningar på välfärd och trygghet. Dagen efter erbjöd Svenska Dagblad-et en ögonblicksbild av den borgerliga välfärden. Nedskärningarna inom Försäkringskassan gör att myndigheten inte längre klarar av att utföra sitt uppdrag.

30 000 har väntat

Pensionärer som lever på de lägsta pensionerna kan söka bostadstillägg för att klara hyran. Hittills i år har 30 000 pensionärer tvingats vänta mer än en månad på försenade bostadstillägg. Orsak-en till förseningarna är personalbrist och omorganisation, förklarar Försäkringskassan. Regeringens skattesänkningar har sparat sönder tryggheten för dem med minst marginaler.

Fredrik Reinfeldts välfärdsambitioner omfattar tydligen inte alla.

Statsministerns välfärd omfattar inte heller den som blir utsliten av sitt jobb eller skadas i en arbetsplatsolycka. Regeringens nya tuffa regler för sjukskrivning, som trädde i kraft i sommar, gör att den som skadas på jobbet gör bäst i att bli frisk snabbt, annars riskerar man indragen sjukpenning. Den som arbetsgivaren inte vill ha tillbaka efter sex månaders sjukskrivning måste hitta nytt arbete.

Halv välfärd

Den borgerliga versionen av välfärd är halv. Man talar om kvalitet inom vården, men attackerar samtidigt ersättningsnivåerna i trygghetssystemen.

Välfärd är inte bara en genomförd höftledsoperation, utan också möjligheten att bli frisk med sjukpenning efteråt.

Nedmonteringen av välfärden åtföljs nu av ytterligare skattesänkningar. I Vaxholm talade Fredrik Reinfeldt om 15 miljarder i sänkta skatter, och precis som tidigare gynnas de med höga inkomster mest. 30 000 pensionärer undrar sannolikt hur det kan hjälpa till att ge dem tryggheten tillbaka.

JJ

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik