Dummaste idén hittills
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-26
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
26 Mars 2008.
Den borgerliga regeringen har sagt och gjort många tokigheter sedan valsegern 2006, men frågan är om inte Maud Olofssons utspel om barnbidragen tar priset.
I en intervju i Svenska Dagbladet säger Olofsson att barnbidraget bör behovsprövas. Enkelt uttryckt: barn till fattiga föräldrar ska få pengar. Barn till mer välbärgade föräldrar ska inte få.
Olofsson har uppenbarligen inte förstått poängen med generell välfärd. All erfarenhet visar att generella välfärdssystem är både effektivare och mer jämlika. De ökar kvinnors möjlighet att bli ekonomiskt oberoende. De gynnar dem som har det sämst ställt, av det enkla skälet att generaliteten i systemet även gynnar medelklassen. Även de som tjänar lite bättre får ut något av välfärden och blir därför mer villiga att bidra till den.
Fattiga drabbas
Om allt större delar av välfärden behovsprövas minskar betalningsviljan. Den offentliga välfärden dräneras på pengar, och det skulle i längden missgynna en enda grupp – de fattiga.
Olofsson bortser från de stigmatiserande effekter hennes förslag skulle få för barnen. På en skolgård vet de flesta redan vilka föräldrar som har det gott ställt, men med barnbidragen skulle marginaliseringen bli ännu tydligare. Hur skulle de barn känna sig som inför sina klasskamrater blir utpekade som fattiga bidragstagare? Behovsprövning skapar dessutom onödig och kostsam byråkrati, men det blir i sammanhanget mest en anmärkning i marginalen.
Centern har länge flirtat med tanken på grundtrygghet. Att utspelet kommer just nu måste ändå ses som ytterligare en byggsten i det som blivit det nya centerpartiet. Under Olofssons ledning har man talat om platt skatt och kraftiga skattesänkningar. Ledande företrädare har lagt förslag om marknadshyror och den svenska arbetsrätten har kritiserats hårt. ”Även om Maud Olofsson gärna använder benämningen socialliberal är det snarare en nyliberal utveckling vi ser i centerpartiet.”, skrev folkpartiets partisekreterare på DN-debatt för en tid sedan.
Mindre lönsamt att jobba
Att Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, i går tog avstånd från Olofssons förslag får ses som ett tecken i tiden. Fast Axéns invändningar handlade mer om ekonomi och tillväxt. ”Ett behovsprövat bidrag ökar marginaleffekterna och gör det mindre lönsamt att arbeta”, anser Axén.
Korrekt, om än något teknokratiskt formulerat. Ett behovsprövat bidrag skulle göra det till en förlustaffär att gå upp i arbetstid eller ta ett jobb med något högre lön.
Ett behovsprövat bidrag skulle öka den sociala marginaliseringen. En utveckling helt i linje med Olofssons allt mer högerinriktade politik.
JB