Daniel Swedin

Befria alla män – från manligheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi måste ta itu med övergreppskulturen I fredags morse mördades en kvinna i Göteborg. Hennes ex-sambo sitter häktad för dådet. Sedan 2000 har över 200 kvinnor dödats av en man, pojkvän, eller exman.
Vi måste ta itu med övergreppskulturen I fredags morse mördades en kvinna i Göteborg. Hennes ex-sambo sitter häktad för dådet. Sedan 2000 har över 200 kvinnor dödats av en man, pojkvän, eller exman.

7 MARS 2013. Manlighet

”Gänget bakom Feber.se gör nu Tjock.se, sajten för den generation män som ­nördar ner sig i köket, vet allt om öl och njuter av att köpa verktyg.”

I bland talas det om att manligheten är i kris, men är pressmeddelandet från Bonniers nya livsstilsmagasin, Tjock.se, ett rop på hjälp eller ett triumfatoriskt ­segervrål?

Får man tro pressmeddelandet så verkar­ det finnas en generation män som ”nördar ner sig i köket” – till skillnad från kvinnor som ”lagar mat”, får man anta. En generation män som gillar verktyg och öl. Det är en beskrivning av manligheten där vi känner oss bekväma. Där är vi ett kollektiv, en generation. Vi är män.

Mördare är individer, inte män

I andra sammanhang vill vi inte alls ­veta av den där gemenskapen.

Tidigt i fredags morse hittades en 45-årig kvinna död på en parkeringsplats i Högsbohöjd i sydvästra ­Göteborg. Tre timmar senare greps hennes ­ex-sambo. Han – för det var en man – är häktad, misstänkt för mord.

Men honom vill vi inte ha i vår gemenskap. Våldtäktsmän, mördare, näthatare, dödshotare, stalkers, misshandlare är ju aldrig representanter för gruppen män. De är individer, undantag och galningar. Alla andra grupper i samhället har ­gemensamma problem och gemensamma ansvar. Alla – utom en. Männen som grupp existerar inte, tycks många i gruppen män resonera.

I helgen skrev en kvinnlig vän på Facebook om hur hon på väg hem från krogen mött en okänd man på gatan. Han hade låst sig ute och ville följa med henne in och värma sig. Hon sa nej, förstås. Men kanske pratade killen sanning. Kanske var han helt harmlös.

Men, som min vän skrev, det går inte att ha en oproblematisk relation till okända­ män. Allt måste filtreras genom säkerhetstänk och rädsla.

Förstås. Det är hela gruppen män som påverkas av våldtäkter och mord – hur gärna vi än vill göra det till dårars dåd.

En fjärdedel känner sig otrygga

Det handlar om normer och strukturer, över- och underordning. Män och kvinnor.

Sedan år 2000 har över 200 kvinnor i Sverige dödats av en man, pojkvän eller­ exman. I fjol anmälde 28 300 kvinnor­ att de misshandlats, men vi vet att det verkliga antalet är mycket större.­ På väg hem väljer var tredje ung kvinna­ en annan väg än den snabbaste, för att de är rädda att bli misshandlade eller överfallna. En dryg fjärdedel av unga kvinnor känner sig otrygga på kvällar och helger.

Det händer nu och det händer här.

Att fortsätta låtsas som att övergreppskulturen inte existerar och inte är en manlig angelägenhet är vansinne.

Samtidigt som gruppen män låtsas att vi vet allt om öl och inget om våldtäkter vittrar relationen och förtroendet mellan könen sönder.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln