Mejla

Daniel Swedin

Nya Moderaterna sviker kvinnorna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Talrik I fjol berättade statsministern att han skulle prioritera kampen mot kvinnovåldet.
Talrik I fjol berättade statsministern att han skulle prioritera kampen mot kvinnovåldet.

LEDARE

I morgon är det dags för Fredrik Reinfeldt att hålla sitt tionde jultal. Det blir på Skansen, som vanligt. I år kommer han, enligt uppgift, att prata om skolan.

Förra året pratade han om kvinnor. Fredrik Reinfeldt tycker om att prata om kvinnor och om jämställdhet - från talarstolar och från scener, på konferenser och vid anspråkslösa pressträffar.

I fjol vek han hela sitt jultal – en nymoderat tradition – åt kvinnovåld. Under hösten 2011 hade statsministern rest runt i landet och träffat våldsoffer och människor som arbetar med våldsoffer.

Hedersvåld, gatumisshandlar, psykisk terror, oprovocerade käftsmällar vid frukostbordet. Stum statistik från BRÅ och osminkade skräckberättelser.

Det Reinfeldt sett och hört skulle nu omsättas i praktik. Statsministern utlovade att skärpa straffen för kvinnofridsbrott och landets kvinnojourer kunde räkna med rejält stöd.

Men det kom inga extrapengar – varken i vårbudgeten eller i höstbudgeten.

Varje år dödas omkring 17 kvinnor av sin make, pojkvän eller exman. Aftonbladet har i flera år granskat dödligt våld mot kvinnor och få ljusglimtar går att spåra.

Kvinnojourer i Stockholm riskerar att få mindre pengar från och med nästa år och hotas av nedläggning. Nya siffror från Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbund, SKR, visar hur bostadsbristen drabbar våldsutsatta kvinnor och barn allt hårdare. Våldsutsatta kvinnor tvingas bo i månader på jouren, flytta till vandrarhem eller i värsta fall flytta tillbaka till sin misshandlade man.

Regeringens nationella samordnare mot våld i nära relationer, Carin Götblad, har inte knutits till varje sig Brottsoffermyndigheten eller Nationellt centrum för kvinnofrid.

Stiftelsen Tryggare Sverige och Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, talar om "politik utan reellt innehåll".

Men i veckan lanserade regeringspartiernas partisekreterare till slut ett politiskt förslag för att komma till rätta med kvinnovåldet. Det tog ett år från det att Reinfeldt lovade satsningar, men okej.

Vad det blev? Jo, nu ska man få göra skatteavdrag i sin deklaration om man ger pengar till föreningar som arbetar mot kvinnovåld.

Det gör alltså inga utlovade storsatsningar i budgeten och i stället ska vi förmås donera pengar till kvinnojourer. Så privatiseras ytterligare ett samhällsproblem.

Fredrik Reinfeldt tycker om att prata om kvinnor och jämställdhet.

I Sverige har Moderaternas ­politik gett män större inkomstökningar än kvinnor samt försämrat den sociala tryggheten – vilket främst slår mot ­kvinnor. Nu får vi själva se till att kvinnofriden fungerar. Det är tragikomiskt.

Att Moderaterna – med undantag för Sverigedemokraterna – är det parti med högst andel manliga väljare i Sverige är inte så konstigt.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin