Mejla

Daniel Swedin

Rut-avdrag ska inte ersätta hemtjänsten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Risken finns att behovsprövad kommunal hemtjänst blir en fråga för den egna plånboken.

Avdragsgillt Att ersätta hemtjänsten med rut-städare är ingen bra affär.
Avdragsgillt Att ersätta hemtjänsten med rut-städare är ingen bra affär.

Svenskarna köper allt mer skattesubventionerad städning med hjälp av rut-avdraget. Detta enligt ny statistik från Skatteverket som SVT presenterade i dag.

På ett år har antalet köp av rut-arbeten ökat med 18 procent och staten betalade i fjol ut 2,2 miljarder i skattereduktion för olika rut-tjänster.

Det märks, om inte annat, i de kommunala verksamheterna och särskilt i hemtjänsten.

I fjol var maxtaket för hemtjänst 1 760 kronor per månad, men i kommunerna kostar en timmes hemtjänst inte sällan kring 300-400 kronor. Snittpensionen för en kvinnlig pensionär är cirka 11 800 kronor i månaden.

För den som bara behöver några timmars hjälp i månaden och inte har några omsorgsbehov så blir då oftast billigare att anlita ett privat företag - eftersom städningen då till hälften betalas av staten med hjälp av rut-avdraget.

Enligt Sture Henriksson och Bror Önstorp, före detta kommunala chefer i Järfalla respektive Linköping, använder sig kommunerna av de höga timtaxorna som ett sätt att hålla tillbaka önskemål om stöd.

Effekten tycks också bli att fler söker sig till privata städfirmor för att få hjälp med sin vardag. Och det handlar inte bara om städning.  I dag är det tillåtet att göra rut-avdrag för tvätt, klädvård, matlagning, matning, på- och avklädning.

Rut-avdraget kan ha sina poänger för äldre som behöver mer hjälp i vardagen, men det får inte ske på bekostad av urholkad hemtjänst.

Samhället har i dag ingen tillsyn eller kontroll över hur rut-firmorna sköter de tjänster som liknar dem hemtjänsten traditionellt erbjuder.

Ett annat problem är att alla inte kan få rut-avdrag i dag.

För att över huvud taget få göra det måste man ha en viss inkomst - eftersom det är ett skatteavdrag. Äldre med låg pension har ingen chans att få fullt rut-avdrag - för att få det måste man tjäna ungefär 250 000 om året. Däremot får alla vara med och betala för avdragen.

Risken finns att behovsprövad kommunal hemtjänst blir en fråga för den egna plånboken. När hemtjänsten tillåts förfalla och ersättas av privata städfirmor byter vi princip för hur samhällsresurserna ska fördelas.

Det förlorar alla på.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin