ÅSIKT

C fortsätter svika miljön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl
Struntar i frågan I det nyliberala Centerpartiet har landsbygden allt mer glömts bort. Låt inte miljöfrågorna gå samma dystra öde till mötes. För även om Annie Lööf struntade i varningarna är hennes största svek inte mot Centerpartiets väljare. Det är mot miljön.
LEDARE

Annie Lööf varnades redan år 2012 av EU. Enligt SvD kände hon som näringsminister till misstankarna om utsläppsfusket inom bilindustrin flera år innan det blev en världsnyhet. Centerpartiets tradition att svika i miljöfrågorna verkar fortsätta.

Det är ingen liten skandal det handlar om. Förra årets avslöjande om Volks­wagen omfattar elva miljoner bilar med fuskmjukvara. Bilarna, som i testverk­städer klarade miljökraven, hade utsläpp utanför testverkstäderna som var 40 gånger högre än tillåtet.

Lööf gör det inte bättre

SvD:s granskning visar att tydliga tecken fanns på att något var fel redan 2012. ­Annie Lööf tog bland annat emot ett brev från EU:s industrikommissionär Antonio Tajani med en begäran om hjälp. Han ­påpekade såväl att det fanns säkerhets- och miljörisker, att bilindustrin måste övervakas och att näringsministern ­borde agera.

Allt tydde på att bilarna släppte ut för stora mängder av kväveoxid. Utsläpp som skadar våra skogar och vattendrag genom surt regn och bidrar till övergödning i sjöar och hav. Men det är också en giftig gas som vid höga nivåer kan ge risk för förtida död.

Om Annie Lööf låtit denna information passera är det mer än ett hårt slag mot miljön.

Det är dessutom inte första gången som Centerpartiet sviker sina medlemmar och väljarna i miljö- och energifrågor.

Centerpartiet var en gång i tiden ­nästan synonymt med kärnkraftsmotstånd. Det var en stor anledning till att Torbjörn Fälldin blev statsminister 1976.

Det var också den fråga som gjorde att Centerpartiet valde att lämna reger­ingen två år senare, då Torbjörn Fälldin vägrade ­ladda fler kärnkraftsaggregat.

I folkomröstningen om kärnkraft 1980 drev Centerpartiet Linje 3 och ville avveckla kärnkraften inom tio år. Då skulle kärnkraften i Sverige ha varit avvecklad till 1990.

Ett stort svek

Dagens Centerparti har i stället år 2040 som mål för avveckling.

När de hade regeringsmakten år 2010 valde de att riva upp förbudet mot att bygga ny kärnkraft i Sverige.

I det nyliberala Centerpartiet har landsbygden allt mer glömts bort. Låt ­inte miljöfrågorna gå samma dystra öde till mötes. För även om Annie Lööf struntade i varningarna är hennes största svek inte mot Centerpartiets väljare.

Det är mot miljön.

Ett parti som gick till val 2014 med ­parollen ”stoppa utsläppen – inte ­bilarna” måste ta klimatfrågorna på allvar.

Miljön har varken råd eller tid med fler svek från Centerpartiet.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU

Volkswagen