ÅSIKT

Äntligen åtal för tvångsgifte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det var jullovet 2014. Den 14-åriga Västeråsflickan trodde att hon skulle hälsa­ på sin mamma i Kenya och såg fram emot resan.

Men i stället tog pappan med sig flickan till Somalia. Där ska han ha försökt tvinga dottern att gifta sig med en flera år äldre man.

Nu står pappan åtalad vid Västmanlands läns tingsrätt.

Flickan vägrade att gifta sig, men hölls kvar i Somalia i över ett år. Hennes pass och mobil togs ifrån henne, men via Facebook lyckades hon få kontakt med sin skolkurator hemma i Sverige.

Men hjälp av polis, socialtjänst och den svenska ambassaden kunde flickan så småningom komma hem till Sverige. I dag är hon tillbaka i skolan medan pappan står åtalad för försök till tvångsäktenskap.

Gav dottern ett ultimatum

Det är det andra åtalet enligt den nya lagen om tvångsäktenskap.

I fredags dömde hovrätten en annan pappa till fyra års fängelse för tvångsäktenskap. Han hade gett sin 23-åriga dotter ett ultimatum. Antingen skulle hon gifta sig med den man han valt ut, eller så skulle hon dö.

Han frihetsberövade dotterns pojkvän och förnedrade honom sexuellt. Sedan tog han med sig dottern till Afghanistan där han tvingade henne att gifta sig med en annan man.

Lönar sig att anmäla

Det är befriande att den nya lagen äntligen fungerar, att den har lett till en fällande dom och att ännu en pappa står åtalad.

Nu vet vi att det lönar sig att polis­anmäla tvångsäktenskap.

Signalen till alla fäder blir också att tvångsäktenskap är förbjudet i Sverige. Och att det inte spelar någon roll om äktenskapet ingås eller planeras i något annat land.

För polis och åklagare visar de båda åtalen att det går att utreda tvångsäktenskap. Att det fungerar när alla delar av samhället ställer upp för kvinnors rätt till ett eget liv.

ARTIKELN HANDLAR OM