Alliansen vilse i tomteverkstaden

Tomtarna Annie Lööf, Jan Björklund, Anna Kinberg Batra samt Ebba Busch Thor

Magdalena Andersson har lagt den budget som kommer att utvärderas i valet. Oppositionen har presenterat sitt alternativ, eller snarare sina olika alternativ.

Det är nämligen svårt att se spåren av en kommande regeringspolitik i allianspartiernas budgetförslag.

Olika vägar

Visst, de fyra tidigare regeringspartierna har skrivit gemensamma “riktlinjer” för den ekonomiska politiken. Statens finanser ska - trots kostnaderna för asylmottagandet - vara i balans redan nästa år och sedan gå med överskott från 2018.

De fyra partierna presenterar dock fyra olika vägar att nå målet.

Det gäller skattesänkningarna, där oppositionens budgetförslag minner lite om tomtens julverkstad. Moderaterna tror på ännu ett jobbskatteavdrag, Liberalerna på lägre skatt för höginkomsttagare, Centerpartiet på ännu mer Rot- och Rut-avdrag och till sist KD som vill ha skattesänkningar för föräldrar, pensionärer och arbetsgivare som anställer “utsatta grupper”.

Och det är bara exempel.

Olika utgifter

De fyra partierna har dessutom fyra olika sätt att se på utgifterna. Det gäller till exempel stödet till kommunerna, de tio miljarder som regeringen lanserat som budgetens viktigaste satsning.

Liberaler och kristdemokrater vill inte ha några generella välfärdspengar alls till kommunerna. Moderaterna tror att det kan behövas sju miljarder, och Centerpartiet trumfar till och med över regeringen och föreslår drygt tolv miljarder.

De borgerliga budgetmotionerna blir ett sätt att manifestera partiernas traditionella profiler. Väljarna ska påminnas om varför partierna finns till, och det kan säkert behövas.

Samtidigt försäkrar partiernas företrädare att det till valet om knappt två år ska finnas en gemensam politik och gemensamma prioriteringar. Så frågan inför helgens partiledardebatt är, varför ska väljarna alls bry sig om de borgerliga partiernas försök att profilera sig i dag?