Mejla

Somar Al Naher

Sverige behöver en värdig äldreomsorg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kanske lyssnar politiker på tidnings­makaren Amelia Adamo. I veckan skrev hon en debattartikel om hur besviken hon är på äldrevården. När Adamos mamma blev sjuk fick hon inte det stöd hon behövde. Trots att mamman inte ­klarade sig själv bedömdes hon vara för frisk för att få flytta in på ett äldre­boende. Istället skulle hemtjänsten göra hem­besök. Adamos mamma blev helt beroen­de av sin dotter.

Var fjärde plats är borta

90 000 kvinnor och 50 000 män har tvingats gå ner i arbetstid eller säga upp sig för att vårda sina anhöriga enligt en rapport från Stockholms universitet.

Att det har blivit så här kan delvis förklaras med den bantade äldreomsorgen. Sedan år 2000 har var fjärde plats på ­äldreboende tagits bort.

Genom att tvinga äldre att bo hemma så länge som möjligt sparar kommunerna pengar. Samtidigt koncentreras hemtjänsten till dem som behöver det mest medan andra får förlita sig på döttrar och söner. De som har barn och släkt, närmare bestämt.

På ett äldreboende får en person upp emot 110 timmar stöd varje månad. Hemtjänsten ger i genomsnitt 30 timmar per månad. Det är en enorm skillnad. Och det är glappet mellan behov och stöd som anhöriga tvingas täcka upp för.

Allt fler väljer privata lösningar

I förlängningen tär detta på tilliten till den gemensamt finansierade välfärden. Vad händer om vi slutar lita på att vi får det stöd vi behöver? Vi har sett det ­hända på andra områden där de som kan väljer egna lösningar i stället för att bråka om det gemensamma. Privata försäkringar köper oss förbi vårdköerna. Föräldrar med akademisk bakgrund sätter sina barn i vissa skolor i stället för att ställa krav på en skola för alla. Om ­utvecklingen fortsätter får vi en allt mer ojämlik samhällsservice, där den som har råd och har en stark röst får bra stöd.

Det ska inte behövas. Kanske kan Amelia Adamos vassa arm­bågar vara en knuff på vägen mot en värdig äldreomsorg.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Äldrevård

Somar Al Naher