Rik och frisk får förtur till vården

avEva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under den borgerliga regeringen har allt fler privata sjukvårdsalternativ vuxit fram. Flera av dem vänder sig direkt till de 522 00 svenskar som har köpt en privat sjukvårdsförsäkring.

Man måste vara frisk för att bli sjuk i Sverige.

I flera dagar har Aftonbladet berättat om människor som nobbats av försäkringsbolagen. Felicia som våldtogs och sedan nekades försäkring därför att Trygg Hansa ansåg att hon "löpte större risk för att begå självmord".

Eller idrottskillen Melvin, 7 år, som fick nobben av försäkringsbolaget Dina försäkringar för att han hade för högt BMI.

För att få tryggheten av en försäkring måste man vara frisk, smal och helt utan skavanker. De mindre perfekta får förlita sig på det allmänna. En våldtagen kvinna kan inte räkna med någon gräddfil i livet, hon får så att säga alltid skylla sig själv.

Man måste också vara rik för att bli sjuk i Sverige.

Vanliga människor får sitta på akuten medan de som har råd kan köpa sig en sjukvårdsförsäkring. Men då måste man förstås vara frisk. Har du ångest får du ingen försäkring och därmed missar du snabbspåret till den privata hjärtkliniken.

En gång förlorare, alltid förlorare.

Under den borgerliga regeringen har allt fler privata sjukvårdsalternativ vuxit fram. Flera av dem vänder sig direkt till de 522 00 svenskar som har köpt en privat sjukvårdsförsäkring. I dag tipsar också Aftonbladet läsarna: "Så går du före i vårdkön".

Alternativen är många. I Göteborg finns till exempel Carlanderska - "möjligheternas sjukhus" - som på sin hemsida skriver:

"Verksamheten stödjer sig inte på ett offentligt vårdavtal. Vi vänder oss till dig som har en privat sjukvårdsförsäkring eller som finner oss vara ett bra privat alternativ. Vi kan erbjuda dig en snabb tillgänglighet med ett personligt omhändertagande."

Citykliniken i Lanskrona erbjuder högkvalitativa sjukvårdstjänster inom ett stort antal specialiteter för den som har en sjukvårdsförsäkring. I Växjö, Borlänge och Luleå hanterar företaget Sensia allt från gynekologi till hudsjukdomar. Högkvalitativ vård för dig med sjukvårdsförsäkring.

USA är förebilden. Den som är försäkrad får den bästa vården medan den som inte passerar försäkringsbolagens nålsöga får nöja sig med basnivån. Eller så får man överklaga, skaffa advokat och driva process.

I Aftonbladet berättar försäkringstagare hur de nobbats ersättning för att de borde ha ramlat innan de opererades eller för att de blev påkörda från fel håll. Försäkringsbolagen blir allt tuffare.

Man måste ha resurser för att klara sig i försäkringsvärlden. Det gäller att ha tid och formuleringsförmåga eller råd att anlita jurist. När den borgerliga regeringen krymper välfärden och sänker skatten är det tänkt att vi ska klara oss själva. Att vi ska köpa försäkringar och lösa våra sjukdomar och olycksfall på egen hand. Välja själv, som de säger.

Men just så delas samhället upp i friska och sjuka, i rika och fattiga, i godkända eller underkända. 

I ett A- och ett B-lag.

Publicerad: