Mejla

Karin Pettersson

Friskolor plundras – på miljonbelopp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Illustration: PATRIK LINDVALL
Illustration: PATRIK LINDVALL

LEDARE

7 augusti 2013

Friskolorna

”JB Education har en stark tradition av att skapa motivation, uppmuntra entreprenörskap och driva utbildning nära verkligheten.”

I juni, strax före sommarlovet, gick JB Education i konkurs. Elever mitt i livets viktigaste utbildning kastades ut i osäkerhet, lärare blev av med jobben.

Kvar finns JB Educations hemsida som en absurd minnesruna över de senaste 20 årens skolkollaps och säljfloskler. Kanske borde den K-märkas, som en evig påminnelse till oss själva om hur fel det kan bli.

I veckan kom besked om storleken på konkursen. JB Education har över en miljard i skulder. Bara löneskulderna till de anställda är 139 miljoner kronor. Det är pengar som skattebetalarna nu får stå får.

”Kommunala skolor måste faktiskt också läggas ner ibland”, gastar friskolelobbyn.

JB Educations vd väljer att skylla på bristande elevunderlag och hävdar, bisarrt nog, att konkursen är ett betyg på att ”friskolesystemet fungerar”.

Det är helt enkelt inte sant.

Enligt Skolinspektionen, som riktade stenhård kritik mot JB:s gymnasier 2012, var koncernens pedagogiska metod, det ”entreprenöriella lärandet”, ett haveri. Det innebar att elever blev ”befriade” från lektioner, att det inte fanns några skol­bibliotek, att kunskapsresultaten var

undermåliga och sjunkande, att många elever inte gick ut gymnasiet med ens grundläggande behörighet för vidare

studier.

Plockar ut miljonbelopp

På tre år, mellan 2009-2011, tappades dessutom skolorna på resurser. 266 miljoner slussades vidare till koncernen, enligt en granskning som Dagens Arena gjort. Pengar som i stället för att satsats på att förbättra undervisningen bland annat användes för att köpa fler skolor.

Det finns undermåliga kommunala skolor också, och usla kommunala huvudmän.

Men de plockar inte ut hundratals miljoner kronor i vinstutdelning samtidigt som de utarmar utbildningen.

Lät staten stå för notan

JB Educations ägare var sedan 2008 riskkapitalbolaget Axcel. När föräldrar och elever till slut begripit vad det ”entreprenöriella lärandet” egentligen innebar och valde andra skolor, sålde man så mycket som möjligt, gick sedan i konkurs och lät staten stå för notan.

Vd för JB Education var Anders Hultin, nära vän till Anders Borg, grundare av Friskolornas riksförbund och en av arkitekterna bakom dagens oreglerade skolmarknad.

Mitt under nedläggningen la han upp en bild på Facebook på ett vin för 779 kronor. ”Because I’m worth it”, skrev han, en kommentar som ”gillades” av Anders Borgs fru.

Det är ett oanständigt system vi byggt.

Är det bara jag som tycker att friskolorna borde bli valfråga nästa år?

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson