Mejla

Ingvar Persson

Bermudez-Svankvist är politiskt förbrukad

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under Angeles Bermudez-Svankvist har förtroendet för Arbetsförmedlingen fallit som en sten

Det blev inte mycket till helgvila för arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

I fredags förklarade styrelsen för Arbetsförmedlingen att chefen för regeringens kanske viktigaste myndighet förbrukat förtroendet, samtidigt som Angeles Bermudez-Svankvist själv trotsigt talade om "business as usual".

Från regeringen hördes inte ett knäpp om kaoset.

En självklar fråga

I går ställde Aftonbladets ledarsida den självklara frågan, när ska Arbetsförmedlingen få en fungerande chef?

Hillevi Engström har ägnat helgen åt att fundera, och även om hon inte kan besvara ledarsidans fråga har hon i alla fall bestämt sig för en sak.  Angeles Bermudez-Svankvist måste bort, omedelbart.

Arbetsförmedlingens chef förstår förstås ingenting.

"Jag är stolt" säger hon i dag. Över vad är lite oklart.

Avskedandet - nå ja, hon kommer att behålla både titel och lön - är förstås ett personligt haveri för Bermudez-Svankvist. Men det är framför allt ett enormt misslyckande för regeringen och för Moderaterna.

En "fantastiskt bra rekrytering", sa den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin när Bermudez-Svankvist presenterades.

Som regeringen vill

Det gäller att leverera det "ägaren förväntar sig", sa hon själ. Och det är precis det Arbetsförmedlingen har ägnat sig åt de senaste fem åren, okritiskt och entusiastiskt dessutom.

Under tiden har medarbetarnas förtroende för ledningen urholkats, och allmänhetens tilltro till Arbetsförmedlingen fallit som en sten.

Ville departementet ha jobbcoacher som hejade på de arbetslösa så fick de jobbcoacher, av alla möjliga slag. Ville politikerna att arbetsförmedlingen skulle få sätta fart på de utförsäkrade så ordnades den saken, och gick integrationen dåligt stod förmedlingen redo att ta över också den utmaningen.

Och då har vi ändå inte ens nämnt fas tre.

Politiskt naiv

Det har varit bråda dagar, men i intervjuer och pressmeddelanden har Angeles Bermudez-Svankvist knappast missat ett tillfälle att hylla den förda politiken.

Det spekuleras nu i att Arbetsförmedlingens generaldirektör hoppades att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som ett tack för hjälpen skulle hålla henne om ryggen, och att det var därför hon i fredags valde att ta strid.

Om det är sant måste vi lägga ytterligare en punkt till den långa listan av skäl till varför Angeles Bermudez-Svankvist aldrig borde ha fått ansvaret för en av landets viktigaste myndigheter.

Littorins storartade rekrytering visade sig inte bara vara en dålig chef, en usel ledare och en osjälvständigt ämbetsman. Hon tycks dessutom vara mer än lovligt politiskt naiv.

Angeles Bermudez-Svankvist har varit ett användbart redskap i regeringens jakt på sjuka och arbetslösa. Nu är hon förbrukad, och får gå.

Villkoren är dock betydligt bättre än för de flesta som fallit offer för regeringens arbetslinje.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM