Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

SD låter sänkt skatt gå före vår välfärd

Åkessons politik gynnar höginkomsttagare

Gynnar rika Sverigedemokraterna vill genomföra Moderaternas femte jobbskatteavdrag. Det ger mest till höginkomsttagare.

I morgon kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att hålla sitt sommartal i Sölvesborg. Efteråt ska det bli stor fest. En och annan mer cynisk journalist kan möjligen tänka att kvällen, att döma av hur det brukar vara, har mer nyhetspotential än själva talet.

Den stora frågan just nu är hur Jimmie Åkesson ska ställa sig till Fredrik Reinfeldts femte jobbskatteavdrag. För två år sedan var SD mot men i fjol svängde partiet och Moderaterna kan nu räkna med deras stöd. Därmed kunde Fredrik Reinfeldt lyfta det femte jobbskatteavdraget i sitt sommartal. Skattesänkningen blir också huvudnumret i regeringens höstbudget.

Gynnar höginkomsttagare

Jobbskatteavdragets konstruktion gör att höginkomsttagare får fler kronor i sänkt skatt än låginkomsttagare. Dessutom beskattas pensioner hårdare än lön, vilket diskriminerar pensionärer. Även sjuka och arbetslösa får betala högre skatt än de som jobbar. Fakta är enkla, jobbskatteavdraget ökar klyftorna i Sverige.

Sverigedemokraternas traditionella väljare har dessutom lägre inkomster och lägre utbildning än genomsnittet. De är alltså direkta förlorare på den politik partiet nu ställer sig bakom.

Åkesson har bra betalt

Sverigedemokraternas ledning har allt mer fjärmat sig från sina väljare när det gäller ekonomisk standard. Efter järnrörsskandalen fick exempelvis riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) avgå från sina uppdrag. Men han behöll riksdagsuppdraget med en lön på 58 300 kronor och tillhörande förmåner. Jimmie Åkesson (SD) tjänar själv 1,2 miljoner, partisekreteraren Björn Söder (SD) tjänar 1,1 miljon. Det gör dem till två av Sveriges allra högst betalda politiker.

– Jag tycker det är fullt rimligt, sa Jimmie Åkesson i somras till SVT.

Med sådana löner kan det vara svårt att sätta sig in i hur vanliga människor har det. Då låter också möjligen skattesänkningar som en ganska bra idé.

SD försöker luras

I dag sa Jimmie Åkesson till DN att partiet säger nej till en annan del av Moderaternas skattepolitik, den höjda brytpunkten för statlig skatt. Detta är en skenmanöver. Höjd brytpunkt kostar statskassan tre miljarder, men det femte jobbskatteavdraget kostar hela 12 miljarder kronor. Det är pengar som borde kunna användas bättre i exempelvis den svenska skolan.

Sverigedemokraterna försöker sig på ett gammalt högertrick. De vill påstå att skattesänkningar som främst gynnar rika egentligen är bra för alla. Men det är en bluff.

Mindre till välfärden

Konsekvensen om det femte jobbskatteavdraget genomförs är svart på vitt att det blir mindre pengar över till välfärden. Det drabbar de äldre som får sämre omsorg och barnen i skolan. Sverigedemokraterna pratar ofta väl om satsningar på äldre. Men det blir bara falskt om man samtidigt för en skattepolitik som gör att det inte kommer att finnas tillräckligt med pengar.

Det handlar helt enkelt om prioriteringar. Antingen sänker man skatten, eller så förbättrar man för de äldre. Samma sak gäller den övriga välfärden.

Man kan inte göra både och.

Följ ämnen i artikeln