Eva Franchell

Rätt sparka sköterskan som sa nej till aborter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Risken finns att abortmotståndare nu kommer att utnyttja fallet på Höglandssjukhuset.
Risken finns att abortmotståndare nu kommer att utnyttja fallet på Höglandssjukhuset.

Det är kvinnan som äger rätten till sin kropp. Det är bara hon som kan ta beslutet om hon ska föda ett barn eller inte.

Dessutom gäller svensk lag i Sverige och här gäller rätten till abort.

Höglandssjukhusets ledning gjorde alltså rätt när den nekade Ellinor Grimmark fortsatt arbete som barnmorska. Hon hade gjort sin praktik på Eksjösjukhuset och var lovad sommarvikariat och fortsatt jobb när hon förklarade att hon inte kunde utföra aborter.

Att det stred mot hennes tro.

Personlig

Höglandssjukhuset drog tillbaka sitt jobberbjudande. Ellinor Grimmark fick fortsätta sin praktik, men utan studielön.

– Det kändes som om deras reaktion blev personlig, säger Ellinor Grimmark till TT.

Men om någon i den här historien är personlig, så är det Ellinor Grimmark. Det är ju hon som hänvisar till sin personliga tro när hon vägrar att utföra lagliga aborter. Det blir hennes vilja mot patienternas behov.

Nu har hon dessutom anmält Höglandssjukhuset till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Hon säger att hon därmed öppnar frågan så att hon kan hjälpa andra. Hon väljer alltså att göra det till en stor sak.

Ta debatten

Med all respekt för hennes tro, hon hade kunnat välja en annan specialitet. Lungor, hjärtan, geriatrik. Nu får hon ta debatten för allt annat blir omöjligt. Över hela Europa växer abortmotståndet. I Norge är sexuella övergrepp inte längre orsak till sen abort. Den spanska regeringen driver just nu igenom ett abortförbud trots att man införde fri abort för bara några år sedan. Om parlamentet godkänner förslaget kommer de spanska kvinnorna att kastas tillbaka till mörkertiden då de inte ägde rätten till sina egna livmödrar.

Illegala kliniker

Irland, Malta och Polen, över hela Europa finns kvinnor som behöver stöd. Som inte ska behöva riskera liv och hälsa på illegala abortkliniker därför att den vanliga sjukvården inte vill ta emot dem.

Feminismens uppgift är att hålla emot när högerkrafter som Sverigedemokraterna vill minska kvinnors rätt till sina egna liv. Risken finns att abortmotståndare nu kommer att utnyttja fallet på Höglandssjukhuset

DO:s beslut väntas redan i nästa vecka. Feminismen har en viktig uppgift framför sig.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN