Mejla

Anders Lindberg

Fult att klumpa ihop S med SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt använder Sverigedemokraterna som ett politiskt slagträ.
Fredrik Reinfeldt använder Sverigedemokraterna som ett politiskt slagträ.

Moderaterna har ägnat veckan åt att försöka klumpa ihop Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna med varandra. Det är fult och ohederligt.

Striden handlar om att Moderaterna vill höja gränsen för hur många som ska betala statlig skatt, en skatt man i dag bara betalar om man tjänar över 36 000 i månaden. Moderaterna vill alltså rikta en skattesänkning bara till höginkomsttagare.

I riksdagen har Fredrik Reinfeldt stöd av Sverigedemokraterna för att genomföra det femte jobbskatteavdraget, men inte stöd för att höja gränsen för statlig skatt.

Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt förslag om att stoppa skattesänkningen. Reinfeldts svar är att anklaga dem för samarbete med Sverigedemokraterna.

Det är inte en seriös argumentation.

Konsekvensen av Reinfeldts sätt att resonera blir att Socialdemokraterna inte kan rösta på sin egen politik om Sverigedemokraterna också gör det. Däremot ser han inga problem i att ­Moderaterna röstar på sin politik när de har Sverigedemokraternas stöd.

Låter det rörigt?

Det är det. Problemet ligger egentligen i att Fredrik Reinfeldt sedan valet 2010 har regerat i minoritet utan att ­söka stöd för sin politik i riksdagen. I stället för att hitta breda lösningar, ­exempelvis med Miljöpartiet eller ­Socialdemokraterna, har han valt ­konfrontation.

Oftast har han klarat det eftersom ­Sverigedemokraterna i drygt åtta av tio fall backat upp regeringens politik.

Moderaterna försöker nu använda Sverigedemokraterna som politiskt slagträ vilket bara kommer ge dem ­ännu mer utrymme.

Det är riktigt illa.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN