ÅSIKT

Byt ledning för Skånepolisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: vad är sant? Det finns ingenting som talar för att Skånepolisen talar sanning om registret. Först kom beskedet att det inte fanns, ­senare fanns det men var då en så kallad ”analysfil” och nu är det åter igen inget register, enligt Skånepolisen.
LEDARE

Lundavägens restaurang och grill i Malmö serverar något de kallar ”zigenarsoppa”. Vad den innehåller är oklart, men enligt uppgift ingår paprika. ”Alla ingredienserna är stulna” står det på matsedeln.

I går blev restaurangen polisanmäld för hets mot folkgrupp.

– Jag tar detta som en man. Jag tycker inte att jag pekar ut någon med speciell ras när jag döper soppan till zigenarsoppa, säger ägaren Slavko Rasic till Metro.

Restaurangens ägare kan troligen sova lugnt. Att anmäla rasism mot romer till Skånepolisen är nog ungefär lika meningsfullt som att anmäla en cykelstöld till Bandidos.

”En tankekonstruktion”

I söndagens Agenda i SVT diskuterades Dagens Nyheters avslöjande om att Skånepolisen registrerat över 4 000 ­romer, varav en fjärdedel barn.

– Vi har inget romskt register, det är en tankekonstruktion som skapats av ­Dagens Nyheter, sa Monica Nebelius, chefsjurist på Skånepolisen.

Det är ett halsbrytande uttalande och, med tanke på att DN offentliggjort dokumentation ur registret, fullkomligt osant. Men Nebelius gick på offensiven, Det är DN som gjort fel, inte polisen.

I mitten av oktober inledde Justitiekanslern en förundersökning om brott mot tystnadsplikten och gav Riksenheten för polismål i uppgift att efterforska DN:s källor.

Kallades för analysfil

Nästan ingenting talar för att Skåne­polisen talar sanning. Den har under ­hela skandalen återkommande ändrat sin historia. Först fanns inget register, sen fanns det, sen var det ”en analysfil” och nu är det inget register igen, i varje fall inte över romer. Trots att bara romer och personer med kopplingar till romer ingår.

Hur hade polisen själv bedömt trovärdigheten hos en misstänkt som i förhör ändrat sig, lagt till och dragit ifrån, på ­detta sätt?

Problemet är inte en enskild tjänsteman. Monica Nebelius aggressivitet i Agenda kräver sitt sällskap, sin avskärmade bunker.

Hade Skånepolisen från börjat talat sanning, om de hade erkänt att detta var oacceptabelt och gjort sitt bästa för att åtgärda det som hänt, då hade de kanske kunnat återställa förtroendet.

En riktig soppa

Men efter alla turer är det svårt att se hur myndigheten ska kunna lyckas under nuvarande ledning. En av Sveriges största polismyndigheter, i landets tredje stad, kan inte fungera effektivt om allmänheten utgår från att de ljuger, mörkar och försöker tysta kritisk granskning.

Situationen är, för att låna ett uttryck från Lundavägens restaurang och grill, en riktig soppa.

Enda lösningen är förmodligen att ­låta helt nya personer ta över, utan lojalitet med den nuvarande bunkern. Skåne­polisens ledning bör bytas ut i sin helhet.

ARTIKELN HANDLAR OM