ÅSIKT

Nej, Lena Ek vill inte jaga pudlar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Miljöminister Lena Ek vill minska vargstammen bland annat för att de hotar tamboskap som får.
Foto: Observera att denna pudel inte kan anses skyldig till några angrepp på får.
LEDARE

Om det är fåren regeringen vill rädda vore det bättre att jaga pudel. Regeringen borde åtminstone se över lagen om tillsyn av hundar.

Kanske borde de vara kopplade mer ofta.

Samma dag som riksdagen debatterar vargjakten avslöjar Ekot att vargangrepp på får inte sällan gjorts av hundar. Det är Sveriges lantbruksuniversitets Viltskadecentrum som tagit fram uppgifterna.

I genomsnitt en gång i månaden under de senaste tio åren har länsstyrelsernas rovdjurshandläggare kallats ut för att inspektera får som rivits av varg, men att det då visat sig att det är hundar som varit framme.

Lite oväntat är det raser som golden retriver och storpudel som angripit får. Sannolikt kommer miljöminister Lena Ek inte göra något åt den saken.

Hon jagar hellre väljare.

Det finns ingen annan förklaring till varför hon närmast kuppartat driver igenom den nya rovdjurspolitiken. Sent nu på torsdagen börjar riksdagsdebatten om hennes proposition om en hållbar rovdjurspolitik. Låt er inte luras av titeln, det här är inte ett förslag som kommer att gynna rovdjuren.

I slutet av sommaren presenterade Vargkommittén en utredning som gick ut på att experterna skulle avgöra storleken på den svenska vargstammen. Kommittén ville komma bort från fixeringen vid ett visst antal vargar. Ordförande var landshövdingen och förre moderatpolitikern Peter Egardt och han lyckades samla både miljöorganisationer och jägareförbund bakom sitt förslag.

Efter många år av vargstrider var det unikt. Nu skulle bli fred i vargskogen. Lena Ek kunde ha tagit vid där och blivit miljöministern som klarade ut vargfrågan. Men i stället kastade hon kommittéförslaget i papperskorgen.

Några veckor senare la hon i stället fram sitt eget förslag.

Den senaste inventeringen visar att Sverige har runt 350 vargar. Experterna menar att det krävs minst dubbelt så många för att klara fortlevnaden. Naturvårdsverket stannar på 380 exemplar, förutsatt att nya vargar invandrar eller kan planteras ut för att minska inaveln.

I sitt förslag tyckte Lena Ek att det räcker med 170-270 exemplar. Dessutom föreslog hon licensjakt, la ner alla inplanteringsförsök och skickade sedan ut propositionen på en provocerande kort remissomgång på en enda vecka.

I förslaget menade Lena Ek att hon tar hänsyn till lantbrukets djur, framför allt fåren som är mest utsatta för rovdjur. Nej, hon skrev ingenting om hundar.

Men hon vet att det kommer att bli bråk i skogen. Hon vet att det blir bråk i EU. Ändå driver hon igenom förslaget. Sannolikt för att det är val snart. Möjligtvis hoppas hon på några fler arga röster från vargskogen.

Allt talar för att riksdagen röstar igenom rovdjurspolitiken på tisdag och sedan brakar det loss igen.