Mejla

Helle Klein

Släng KU-anmälan, Sven-Erik Österberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Riksdagen beslutade med en rösts övervikt att erkänna att det begicks ett folkmord på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker i det Osmanska riket 1915.

Få tvivlar i dag på att det var ett folkmord. Ändå är riksdagsbeslutet olyckligt.

Det är absurt att svenska parlamentariker agerar historiska domare. Historiemoralism uttryckt i statliga propåer om vad forskningen ska ägna sig åt och i Forum för levande historias verksamhet är bekymmersamt. Historien görs till politiskt slagträ i nutiden.

Beslutet riskerar dessutom att försvåra den försoningsprocess som inletts mellan Turkiet och Armenien, en process som extrema nationalistiska krafter gör allt för att stoppa.

Socialdemokraterna har fram till i höstas haft en förnuftig linje, men partiledningen tvingades byta åsikt efter nederlag på kongressen. Att S-riksdagsledamöterna håller sig till den nya linjen är inte så mycket att orda om.

Däremot verkar det synnerligen dumt att ytterligare ta strid för denna problematiska hållning. Sven-Erik Österberg, S-gruppledare, tänker KU-anmäla statsminister Fredrik Reinfeldt för att han uttalat sig kritiskt om riksdagens beslut.

–?Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ. Det blir intressant att få det prövat i KU, kommenterar Mona Sahlin (SvD 16/3).

Både statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt har tydligt markerat sitt ogillande med riksdagens beslut. Somliga ordval kan tyckas väl arroganta. Men i princip har de rätt. Det är inte riksdagen som sköter utrikespolitiken utan regeringen.

Detta vet förstås både Österberg och Sahlin. De vill ta politiska poäng, oklart hur. För väljarna finns betydligt angelägnare frågor än domslut över Ottomanska rikets agerande för snart 100 år sedan.

I en tid av utbredd islamofobi i Europa får riksdagens beslut ytterligare en dimension. Sveriges förre generalkonsul i Istanbul, Ingmar Karlsson, pekar på dubbelmoralen. Under den franska kolonialepoken i Algeriet lär tre miljoner araber och berber ha dödats. Borde inte riksdagen nu även uttala sig om detta? Eller är folkmordsstämplandet bara något som gäller då muslimer gjort övergrepp på kristna?

Släng KU-anmälan i papperskoren, Österberg.

Av: 

Helle Klein

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein